Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КФН: Размерът на таксите в частните пенсионни фондове е проблем

21 януари 2015, 16:41 часа • 38574 прочитания

Един от най-чувствителните проблеми е размерът на таксите в частните пенсионни фондове*. Необходимо е да има продукт с по-ниско ниво на инвестиционен риск. Във връзка със засилените регулации след кризата предложихме засилена надзорна рамка и разширяване на дефиницията за свързани лица. Необходими се законодателни промени на база на законодателните дейности, изготвени от регулатора (КФН). Това коментира на заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ангел Джалъзов. Той ръководи управление "Осигурителен надзор".

От своя страна председателят на комисията Хасан Адемов припомни, че дискусията, относно реформата в пенсионната система продължава и в следващите 3 месеца. Според него липсва яснота по какъв начин държавата контролира частните пенсионни фондове.

"Дискусията за мултифондовете е подходяща. Доста европейски държави са включили в законодателствата си мултифондове. Това е добра идея, която ще даде истински избор на осигуряващите се лица", заключи Адемов, предаде БГНЕС.

От своя страна Джалъзов обясни, че за последните 4 години Комисията за финансов надзор (КФН) е издала 302 наказателни постановления на частните пенсионни фондове. Той коментира, че има постоянен и дистанционен надзор, той бива ежедневен и наблюдава всички транзакции на частните пенсионни фондове.

"От друга говорим за проверки на място, които са планови и извънпланови проверки за частните дружества. В рамките на една година КФН се опитва да проверява всички 9 пенсионни дружества. От 2003 г. до днес почти няма изключение в тези проверки в рамките на една година. Когато са на лице констатации, които са ежедневни за някакви проблеми се опитваме чрез дискусии да инициираме промяна в законодателство. Подготвили сме детайлно промени в кодекса за социално осигуряване", каза Джалъзов.

Председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев съобщи, че активите на частните пенсионни фондове надхвърлят 8 млрд. лв., а 1,3 млрд. лв. са от доходност. Според него напоследък в публичното пространство витаят много неистини. От 2002 г. досега фондовете са изплатили над 800 млн. лв.

"Няма скрито-покрито в дейността на пенсионните дружества. Така предлаганите промени в този си вид трябва да бъдат част от широк дебат за пенсионната система", каза още Абаджиев.

Какви са всъщност таксите в Универсалните пенсионни фондове (УПФ) – административната такса върху всяка вноска, която е в размер на 5%, инвестиционната такса, която е 1% - т.нар. такса управление и таксата за прехвърляне в друг УПФ, която е в размер на 20 лева. Повече по въпроса може да прочетете в тази статия.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес