Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Като в ЕС, но не съвсем: "Възраждане" иска без ДДС за храни, вода, ток, парно, газ, лекарства

01 февруари 2022, 14:05 часа • 3436 прочитания

Заради ковид пандемията и мерките за овладяването ѝ, както и заради инфлацията, "Възраждане" предлага промени в Закона за ДДС, с които да бъде наложен за неопределено време нулево (без времеви лимит) ДДС за храни от т.нар. малка потребителска кошница на НСИ, вода, доставка на природен газ, на ток и на парно, лекарства и медицинско оборудване, използвано за инвалиди плюс доставка на детски седалки за кола.

В законопроекта от партията на Костадин Костадинов признават, че според сега действащата европейска директива за ДДС нулева ставка не е допустима – най-много може да е 5% и то само за определени стоки и услуги (приложение III). Но от "Възраждане" казват, че може да се намалява ДДС за природен газ, ток и парно – това обаче може да става само ако не се получава ситуация на държавна помощ т.е. нарушена конкуренция.

В мотивите на законопроекта, "Възраждане" дава примери с намалени ставки на ДДС в Европа в 10 държави, включително за тока и природния газ. Никъде обаче в примерите на партията няма 0% ДДС за храна, вода, лекарства - 0% ДДС има в Чехия за доставка на ток и газ. Но в Чехия де факто премахването на ДДС за това е със строга времева рамка - за 2022 година, а не безсрочно, както искат от "Възраждане" в своето предложение. Полша също иска разрешение от ЕС за нулево ДДС за храните, но отново със строг краен срок - до края на юли, 2022 година. Партията на Костадинов дава аргумент за такава политика с мотив, че в България вече имаше сваляне на ДДС на 9% заради пандемията, например за хотелиери, ресторантьори (които протестират отново срещу противоепидемични мерки), бебешки храни и пелени.

Основният аргумент на най-малката политическа формация в парламента – в ЕС вече има действия за сваляне на ДДС, а България изостава. Изтъква се, че има вече обсъждания на общоевропейско ниво за сваляне на ДДС и под 5%, но няма уточнение за промяна в еврозаконодателството дори в мотивите на "Възраждане" - съответно, остава въпросът дали ако ние махнем ДДС, това няма да предизвика наказателна процедура от Европейския съюз.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес