Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин си тръгна, но не и преди пак да пусне схемата за светкавичен наем на безработни

12 май 2016, 08:22 часа • 1688 прочитания

В последния ден на Ивайло Калфин в социалното министерство подчинената му Агенция по заетостта отвори пак скандална схема за наемане на безработни. По нея фирми се субсидират да наемат хора над 29-годишна възраст.

“Обучение и заетост” беше спряна преди Великден. В началото на април, само за пет дни подчинените на Калфин успяха да отсеят необходимите кандидати от 3721 фирми за 1500 субсидирани места по ОП "Развитие на човешките ресурси". Така 157 фирми получиха над 8 млн. лева. Един от спечелилите беше "Лудогорец".

Светкавичната процедура обаче въобще не се харесва на стотици фирми, които тръгнаха да обжалват. Причината е, че въпреки първоначално обявения срок от шест работни дни за подаване на оферти - от 25 март до 1 април, министерството изненадващо спря кандидатстването само след два работни дни - на 28 март. Оправданието е, че е достигнат ресурсът от 8,1 млн. лева. Затова сега схемата тръгва отново с по-голям ресурс - 30 млн. лева.

При рестарта на схемата сега има ограничение да се наемат само по 6 субсидирани безработни от 1 компания, пише "24 часа". Освен това заявките няма да се подават в електронната система, а по имейл. Парите са разделени по квоти по области. Критериите са равнище на безработицата с тежест 40%, безработни над 29 г. с тежест 40% и заявки от фирми с тежест 20%.

Най-много пари - 1,7 млн., отиват за Пловдив при безработица 7%. София-град с безработица 2,8% е на 3-о място с 1,5 млн., след нея са области с безработица около 19% като Сливен и Монтана и Видин с 22%.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес