Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин призова социалните работници да го търсят за помощите на ромите

02 април 2015, 08:34 часа • 9321 прочитания

Недопустимо е социален работник да бъде уволнен, защото е спрял на законово основание помощи за ромски семейства, които не са ги заслужавали. Не знам в подробности какъв е случаят, но е факт, че работата на социалните работници е много неблагодарна. Така вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин коментира горещата днешна тема за социалните помощи на ромите и въобще статута на циганите в България.

Калфин посочи още, че на местно ниво може да се използват социалните помощи като политически инструмент. Вицепремиерът призова всички социални работници да се обръщат лично към него, когато имат проблеми – заради нарушение на закона. Прескачайте си прекия началник, ако се налага, добави Калфин.

Пенсионна реформа

Едни работят, докато умрат, други ядат, докато умрат – така водещият на сутрешния блок на Нова телевизия стартира разговора за пенсионната реформа. Ивайло Калфин припомни, че човек без трудов стаж може да се пенсионира едва на 70 години и с малка социална пенсия. Не можем за всички тях да кажем, че са мързеливи – има различни причини, каза социалният министър.

Защо не се покачва вноската за универсалните пенсионни фондове, а не само за НОИ? Според Калфин логиката е, че в Централна и Източна Европа вноската за лична партида е 5%. Не забравяйте, че като излезете в пенсия, НОИ намалява това, което ви дава – сега е с 27%. Така че размерът на пенсията всъщност остава един и същ, просто въпросът е колко идва от първия стълб и колко от втория, обясни вицепремиерът.

По въпроса с инвалидните пенсии Ивайло Калфин каза, че ще има „доста затягане”, но има какво още да се довърши. Когато сме готови, ще представим мерките, обеща той. И обрисува ситуацията сега – лекарската комисия за ТЕЛК-овете да е обективна, да казва какво може да работи и какво не може да работи човек, който претендира да е инвалид. След това идва ред на социалните работници – да може дори хора с физически проблеми да имат шанс да работят, да са полезни. През миналата година всяка втора пенсия в България е инвалидна, призна Калфин. Когато има криза, висока безработица, има пик в инвалидните пенсии. Много хора не го правят от добро, но не може така да се точи системата, заяви вицепремиерът.

За силовите ведомства ще има минимална възраст за пенсиониране, както и ще се направи разграничение кой каква работа върши всъщост – дали говорим за риск и тежки условия на работа или не, категоричен беше Калфин.

За увеличението на вноските за пенсия и безработица социалният министър подчерта, че пенсията зависи от доходите. Той уточни, че при мъжете набор 1964 ще се пенсионира на 65 години, а жените набор 1972 ще се пенсионират също на 65 години. Ако не променим нищо в системата, ще има още по-мизерни пенсии в бъдеще, каза Калфин. Той посочи за голям проблем хората над 55 години и как да си намерят работа. Това са мотивирани хора – имат трудови навици, опит. Трябва да се подпомага работодателя, за да се вземат хора в предпенсионна възраст. Ще има по-малки тежести за работодатели, които приемат такива служители. В момента това се прави формално – във Варненско има двама души, които влизат в механизма, в Силистра е един. Механизмът ще бъде променен действително, твърдо заяви Калфин.

По отношение на второ дете и отговорното родителство, особено за майки между 35 и 40-годишна възраст, Ивайло Калфин посочи, че е изключителен привърженик детските надбавки да не се плащат пряко, а да са под формата на стимули. Калфин заяви и, че ще иска да не е по-малък отпускът по майчинство за майки, които имат повече от три деца. След като е очевидно, че една майка ще се върне на работа, няма защо да я наказваш за това, добави вицепремиерът. Той уточни и, че „бабите няма да получават детски помощи за майки с деца”. Младите майки ще вземат допълнителна помощ, ако завършат училище, добави Калфин.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес