Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв ефект оказва AI върху работещите?

21 август 2024, 11:57 часа • 805 прочитания

Изкуственият интелект (AI/ИИ) трансформира начина, по който работим. Огромното разнообразие от инструменти създава безпрецедентни възможности за повишаване на производителността, креативността и ефективността в различните индустрии.

С помощта на AI, фирмите могат да опростят задачите, да автоматизират повтарящи се дейности, да генерират иновативни идеи и да подобрят процесите по вземане на решения.

AI и различните инструменти продължават да се развиват с шеметни темпове. Днес вече не става дума за заместване на рутинни задачи, а за създаване на възможности за служителите да постигнат повече с помощта на технологиите.

Днес бъдещето, което само сме си представяли, вече е реалност, а AI е способен да отключи пълния му потенциал. Ето как!

Как влияе наличието на AI инструменти на работната сила?

Работната среда еволюира много бързо, благодарение на технологичните новости. Днес AI не е просто допълнителен инструмент, а източник на конкурентоспособност.

Все повече компании интегрират тези технологии на различни позиции и експертите, които отказват да овладеят релевантни към професията им инструменти, рискуват да изостанат. Последният доклад на Microsoft и LinkedIn – 2024 Work Trend Index Annual Report, разкрива точно тези тенденции както в приложението на инструменти с генеративен изкуствен интелект, така и в нагласите на работодателите.

В световен мащаб, 75% от работещите, които допринасят със знанията и натрупания опит за организациите си, използват генеративен AI. А по-любопитна е позицията, която заемат работодателите. Според доклада, 66% от ръководителите не биха наели служител без AI умения. Още по-интересно е, че 71% биха наели човек с по-малко опит, но повече AI умения, отколкото такъв с повече опит, но без познания в работата с AI инструменти.

Най-емблематичният пример за България идва от проучването на BASSCOM – Българската Асоциация на Софтуерните Компании. По техни данни, 16% от компаниите в IT сектора са внедрили AI инструменти във всички позиции, а над 58% – в някои позиции.

Нищо чудно, че в глобален мащаб наблюдаваме 142 пъти увеличение в добавянето на умения за боравене с инструменти като ChatGPT и Copilot в професионалните профили на потребителите на LinkedIn.

Всичко това се дължи на факта, че тенденцията вече не се ограничава само до IT, а все повече отрасли и професии започват да осъзнават огромната стойност и ефективността, която AI инструментите носят. Посланието е ясно – време е за адаптация към новия технологичен пейзаж.

Как AI променя работните процеси?

Нов доклад на Thomson Reuters за бъдещето на професионалистите разкрива, че 77% от работещите вярват, че AI инструментите ще окажат революционно въздействие върху работата им през следващите 5 години. Това е ръст от 10% спрямо 2023 година.

Добрата новина е, че 78% от участвалите в проучването смятат, че тези инструменти ще имат положителен ефект. Пример за това е сериозното количество време, което използването им може да спести. Проучването на Ройтерс показва, че за една година, професионалистите ще започнат да си спестяват по 4 часа на седмица, по 8 часа за три години и 12 часа на седмица за 5 години.

Или по-просто казано, работник, който използва инструментите на генеративния AI, ще успее да си освободи 200 часа от работно време през 2025 година. Това е само един пример за ефекта на изкуствения интелект върху работните процеси.

Как AI добавя стойност в работата?

Спестеното време позволява на професионалистите да се фокусират върху по-стратегически дейности с по-висока добавена стойност. А с помощта на AI инструменти, те са способни да постигнат много повече. Ето само няколко примера:

  • В IT сектора експертите могат да ускорят процеса по разработка, автоматизирайки рутинни задачи. Така фокусът им може да се премести към по-сложни и творчески аспекти на дейността.
  • Маркетинг експертите могат да създават внимателно таргетирани кампании с персонализирано съдържание, стъпвайки на детайлни анализи, осъществени с помощта на генеративен AI.
  • Правните експерти и административния персонал могат да намалят количеството работа чрез автоматизирано създаване на договори, управление на документация и заготовка на кореспонденция.
  • Във финансовия сектор експертите могат да се възползват от автоматизирана обработка на данни, идентифициране на тенденции и генериране на изводи, които да подпомогнат вземането на решения.
  • В здравния сектор специалистите могат да бъдат подпомогнати в поставянето на диагнози, воденето на документация и проследяването на пациентския статус.
  • Образователните специалисти могат да използват AI инструменти, за да създават персонализирани образователни преживявания за своите ученици, спрямо тяхното представяне и образователни потребности, и още.

AI може да измени облика на работните процеси във всички сектори. Целта е да работим по-умно, а не по-трудно. И тук идва въпросът как да сме сигурни, че сме подготвени и умеем да си служим ефективно с тези инструменти.

Как да се уверим, че работим ефективно с AI инструменти?

По данни на Международния валутен фонд, близо 40% от работните позиции по света ще бъдат повлияни от изкуствения интелект. Този процент е дори по-висок в развитите икономики – 60%.

Интеграцията на подобни инструменти в бизнеси в световен мащаб изискват от работната сила съвсем нов набор от умения, чрез които работещите да се впишат в съвременната работна среда. Това включва теоретична подготовка и сериозна практика с помощта на адаптирани обучения, особено по посока prompt engineering.

Комбинацията от знания и умения за работа с актуални AI инструменти може да създаде конкурентно предимство за работещите, независимо от сектора, за който става дума. Това се дължи на повишената продуктивност и ефективност в ролята. Моментът за придобиването на подобни способности отдавна вече е настъпил.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес