Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да е решението за КТБ?

30 септември 2014, 09:25 часа • 20576 прочитания

Вчера стана ясно, че с проекта за актуализация на бюджета държавата дава картбланш за всички възможни сценарий за поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка. Повечето от тях струват пари. Най-евтиният вариант остава спасяването с пари на частни инвеститори.

Според финансисти обаче държавата се подготвя и за най-черния сценарий – национализация. Той ще струва до 6 млрд. лв.

Въпросът около ситуацията с КТБ беше обсъден отново тази сутрин в ефира на bTV:

Според икономиста Петър Ганев изцяло пазарно решение за банката няма. Причина за това е фактът, че има казани много неистни. Той допълни, че очаква да се стигне до комбинирано такова с участието на държавата.

От своя страна Владимир Каролев се обяви против спасяването на всички депозити в банката (включително и над гарантираните 100 хил. лв.).

Според него в България няма достатъчна експертиза за преструктуриране на банки. Ако се прави специален закон, той трябва да бъде написан от външни експерти.

Икономистът припомни, че доклада за състоянието на двете банки трябва да излезе до 20 октомври. Ако резултатите за капиталовата адекватност са положителни, надежда има. Ако ли не, трябва да се върви към фалит.

Финансовият експерт Кольо Парамов пък беше категоричен, че Делян Пеевски и Йордан Цонев не трябва да се занимават с КТБ. Той допълни, че ако "Данчо Цонев си е бил на мястото, той нямаше да допусне цялата тази голяма, мръсна организация по отношение на КТБ в рамките на БНБ и парламента".

"Всички в банката" трябва да бъдат удовлетворени, "иначе държавата тръгва по една много опасна плоскост", добави експертът.

Парамов и Каролев се обединиха около мнението, че към момента не се знае колко и дали КТБ има лоши кредити. 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес