Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво точно поскъпна през последната година?

20 юли 2022, 16:06 часа • 4403 прочитания

Едва ли има човек, който да не разбра, че горивата и вездесъщото слънчогледово олио поскъпнаха рекордно през последната година. Но какво всъщност се случи с цените на останалите стоки и услуги? Ресторанти, книги, бижута, домашни ремонти или алкохол? Какво точно поскъпна най-много през последните 12 месеца?

За да разбулим тази "мистерия" нека започнем отначало. Инфлацията у нас е една от най-високите в Европейския съюз, като само четири държави отчитат по-сериозно поскъпване от България. Индексът на потребителските цени, който е официалният български измерител на инфлацията, нарасна до 16.9% на годишна база през месец юни тази година, сочат последните данни на Националния статистически институт. Това е най-високото ниво от 24 години насам, като за последно индексът е бил на по-високо равнище през май 1998 година, когато хиперинфлацията вече намираше изход от българските земи.

Зад общия индекс от 16.9% се крият редица други по-подробни измерители на инфлацията при най-различни стоки и услуги.

Храни и безалкохолни напитки

Годишното поскъпване при храните възлиза на 23.8% към края на месец юни, става ясно от детайлните данни на Националния статистически институт. Но движението в цените е различно за отделните видове храни. Така например любимото олио е поскъпнало с цели 41.4% през последната година, ако може обосновано да предположим, че именно то е основен двигател в категория „Животински и растителни масла и мазнини”.

Инфлацията при хляба и другите зърнени храни достига цели 35.4% на годишна база. Осезаемо поскъпване се наблюдава в категория „Хранителни продукти, некласифицирани другаде” – годишен ръст от 27%. За тази формулировка се крият храни като супи и бульони, заместители на мед и карамел, бързоразвалящи се храни като сандвичи, пресни или неизпечени пици и прочее.

Годишното поскъпването при млякото, млечните продукти и яйцата достига 27.6% през юни, докато при месото и местните продукти увеличението е 19.8% за същия период.

21.3% годишен ръст в индекса на потребителски цени се наблюдава в категория „Захар, сладка, мед, шоколадови и захарни изделия”, а при стоки като кафе, чай и како движението нагоре възлиза на 15.5%.

Цените на рибата и морските храни са скочили с 15.8% за година, а тези при минералните води, безалкохолните напитки, плодовите и зеленчукови сокове с 13.5%.

Зеленчуците са поскъпнали повече от плодовете през последните 12 месеца, записвайки ръст от 17.5% спрямо 10.7% за плодовете.

Алкохол и цигари

Общото нарастване на цените в категория Алкохолни напитки и тютюневи изделия възлиза на 2.4% на годишна база през юни. Основен генератор на скока в цените обаче са вината с увеличение от 14.5% за периода. Бирата е поскъпнала с 5.7% за последните 12 месеца, докато спиртните напитки отбелязват увеличение в цените от 9.7%.

Годишната инфлация в България достигна 16.9% през месец юни, което е най-високото равнище от май 1998 година. Но какво всъщност се крие зад тази цифра? Източник: НСИ

Тютюневите изделия записват минимален спад в цените от 0.1% на годишна база, но това се дължи на факта, че най-масовите представители на тези изделия всъщност са акцизни стоки с фиксирани цени като цигарите.

Облекло и обувки

Общият индекс на потребителските цени при облеклото и обувките нараства с 5.8% през юни спрямо същия месец на 2021 година.

Когато говорим конкретно за обувки поскъпването възлиза на 6% за година, докато само при облеклото цените са нараснали с 5.6%. Интересно е, че осезаема инфлация се отчита при поправката на обувки и обувките под наем – цели 17%. Същото важи и за услугите по почистване, поправка и облекло под наем – ръст от 16%.

Материалите за изработване на облекло записват поскъпване от 6% на годишна база.

Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива

Индексът на потребителските цени в тази секция нараства с 18.5% за последните 12 месеца.

При по детайлен преглед едва ли има изненадани, че абсолютен шампион по поскъпване са газообразните горива – годишен ръст от 107.6%. Движението на индекса на потребителските цени при твърдите горива възлиза на ръст от 48.4% за година, докато при топлоенергията увеличението е 19%. Индексът отчитащ електроенергията е нараснал с 4.4%, докато при водоснабдяването увеличението е 4.9%.

Материалите за текущ ремонт и поддържането на жилището скачат с 22.7% за година, а услугите за текущи ремонти на жилищата поскъпват с 18.3%.

Действителните наеми за жилище, заплащани от наемателите нарастват с 6.4% за последните 12 месеца.

Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството

Общият индекс за категорията нараства с 12.3% на годишна база през юни. Поскъпването на мебелите и предметите за обзавеждане обаче е по-високо от общото равнище за секцията – годишен ръст от 17.3%.

Големите домакински уреди (електрически и неелектрически) поскъпват с 9.8% за година, докато малките електрически уреди отчитат среден ръст в цените от 5.8%.

Цените на ремонтите на домакинските уреди са скочили с 13.4% за година, а оскъпяването на стъкларията, домакинските съдове и принадлежности достига 10.5%.

Индексът на потребителските цени при килимите и другите подови настилки отчита повишение от 8.6%.

Домашният майстор също чувства инфлацията, тъй като малките инструменти са поскъпнали с 8.7% спрямо средата на миналата година.

Здравеопазване

Общият индекс на потребителските цени в сферата на здравеопазването нараства с 2% за година. Най-висок ръст се наблюдава при цените на терапевтичните апарати и оборудване – скок от 8.1%. Цените на стоматологичните услуги отчитат повишение от 4.3%, докато другите извънболнични медицински услуги поскъпват с 5.7%.

Лекарствените продукти записват ръст в цените от 1.7% за година. Лекарските услуги пък поскъпва с 6.6%.

Транспорт (коли, горива, велосипеди, транспортни услуги)

Индексът на потребителските цени в категория „транспорт” нараства с цели 37.5% на годишна база. Това се дължи основно на внушителния скок в цените на горивата и смазочните материали за лични транспортни средства, който достига 59.2% за последните 12 месеца.

Цените на автомобилите нарастват с 3.1% за година. При велосипедите поскъпването е доста по-осезаемо – ръст от 14% спрямо средата на миналата година.

Резервните части и принадлежности за личните транспортни средства поскъпват с 8.7%, докато услугите по ремонт и поддръжка нарастват с 20% за година.

Цените на пътническият автомобилен транспорт регистрират ръст от 17.8% за година, което е сходно увеличение с това при въздушния транспорт – покачване от 17.4% за същия период.

Развлечения и култура

Инфлацията не пощадява и сектора на развлеченията и културата – покачване на индекса в размер на 7.7% през последната година.

Индексът на потребителските цени на периодичните издания и вестниците е нараснал с цели 28.1% през наблюдавания период. При книгите поскъпването е далеч по-скромно – ръст от 1.6%.

Българската култура в цифри

Музикални инструменти и големите дълготрайни стоки за развлечения на закрито поскъпват с 5.2%, цените на игрите, играчките и предметите за колекции нарастват със 7.7%, а тези на уредите, екипировката за спорт, къмпинг и почивка на открито с едва 2.3%.

Интересно е да се отбележи, че апаратите за приемане, записване и възпроизвеждане на звук и образ всъщност поевтиняват – спад от 7.5% на годишна база. Същото важи и за фотографската и кинематографска техника и оптични уреди – поевтиняване от 3.6% за година.

Цените на машините за обработка на информация (компютри и друг хардуер) отстъпват минимално с 0.4%. Трябва да се отбележи, че цените на хардуера нараснаха още миналата година, главно заради прекъсванията във веригите за доставка, довели до глобален недостиг на полупроводникови чипове.

За сметка на това обаче, услугите по ремонт на аудиовизуална и фотографска техника и машини за обработка на информация поскъпват с 12.7% на годишна база.

Услугите в областта на развлеченията и спорта записват скок в цените от 15.1%, докато тези в сферата на културата нарастват с по-бавен темп – ръст от 6.6%.

Стоките свързани с градинарство и цветарство поскъпват с 13.1% за година, а пакетните услуги за почивка и туристически пътувания добавят 11.5%.

Инфлацията оставя своя отпечатък дори при домашните любимци и стоките за тях – ръст в цените от 13.9% спрямо средата на миналата година. Ветеринарни и други услуги за домашните любимци поскъпват с 15.2% за периода.

Образование

Основният индекс на потребителските цени в образованието нараства с 6.3% за година. Конкретно при прогимназиален етап на основното образование и средно образование индексът отчита повишение от 9.7%, но при висшето образование нарастването е символично – ръст от едва 1.7%.

Цените при образование, недефинирано с образователна степен, обаче скачат с 18.3% на годишна база през месец юни.

Ресторанти, барове и хотели

Общият индекс на потребителските цени на ресторантите и хотелите нараства с 20.1% за година.

Цените в ресторантите, баровете и другите подобни заведения отчитат годишен скок от 20%, а тези на услугите по краткосрочно настаняване – ръст от 18%. Интересно е, че цените в секция „Столове за хранене” нарастват с 25.1% за година.

Разнообразни стоки и услуги

Общият индекс на потребителските цени за тази категория нараства с 4.9% за година, но в отделни компоненти от нея поскъпването е доста осезаемо. Така например цените на бръснаро-фризьорски салони и други подобни заведения скачат с 20.8% на годишна база, а тези на бижута и часовниците записват ръст от 13.8% за периода.

Извод

Изнесените данни потвърждават печално известния факт, че основният генератор зад високата инфлация у нас е поскъпването на преработените храни и енергоносителите. Според данните на Министерството на финансите именно те оформят над 70% от годишното повишение на инфлацията в България.

Още: Какво е общото между златото и хляба?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес