Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Животновъди се съмняват, че "син език" се разпространява умишлено

05 август 2014, 19:36 часа • 30470 прочитания

Започнахме да се съмняваме дали болестта „син език” не се разпространява умишлено, положението е страшно. Това каза Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България относно разпространението на „син език” сред животните,  предаде "Фокус".

„Още когато огнищата възникнаха, ние казахме, че трябва да се вземат спешни и силни мерки, за да спрем разпространяването, но не се случи така и не се направи това, което трябваше. За съжаление болестта „син език” се разпространява в цялата страна”, каза Синапов.

По думите му отдавна е трябвало да започне пръскане по фермите и стопанствата, където има огнища. Заболели животни не могат да се инжектират и затова трябва да се провеждат профилактики.

„Браншовите организации от животновъдството предупредихме, че в крайна сметка шамара ще го отнесем ние – българските животновъди. При тази ситуация след като органите не успяха да се справят и да овладеят положението, мисля, че е време да потърсим отговорност от някой за това защо се стигна до тук. Болестта „син език” е вече в цялата страна”, обясни Бойко Синапов.

„Коментирахме с колеги, че трябва да проверим как и по какъв начин тази болест успя толкова бързо да завземе цялата страна. Започнахме да се съмняваме в това дали болестта не се разпространява умишлено. Положението е много страшно. Наистина се пръска в региони, където има установени огнища, провеждат се профилактики, но за да не се овладява ситуацията нещо се случва”, каза още Синапов.

Бойко Синапов коментира, че мерките, които се взимат за овладяването са закъснели. Относно това как се отразява случващото се на пазарните цени на животните и има ли застой в търсенето, Бойко Синапов описа ситуацията като пагубна. „Има региони, в които губим цели стада. Това е един голям шамар спрямо българските животновъди, при положени, че ние алармирахме, че тази болест ще ни донесе много големи загуби, в момента даже ги търпим”, допълни още той.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес