Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жилище с 0 лв. спестявания? Сметката на задължителните разходи, за да си купим нов дом

05 октомври 2020, 14:03 часа • 8099 прочитания

Можете ли е да се сдобиете с мечтаното жилище и без натрупан капитал?

Краткият отговор е ... да! Абсолютно възможно е да придобиете мечтания дом, даже и да не сте спестили средства за първоначална вноска.

В следващите точки ще Ви запознаем как да купите имот, изцяло чрез банков кредит.

1. Добиването на имот има няколко основни разхода:

- стойността на имота;

- евентуална комисионна към брокер;

- административни такси;

- нотариални такси;

Самият имот може да закупите посредством ипотечен кредит, като спрямо заплатата Ви, стаж и други условия, с които ще Ви запознаем в следващ материал, може да Ви предложат отлични лихвени условия. Но има и разходи, които трябва да поемете със самоучастие, или ако нямате средствата – чрез потребителски кредит

2. Какво се изисква от Вас като средства предварително?

Преди официалната сделка пред нотариус, т.нар. "изповядване на сделка", има определени разходи, които е следно да предвидите:

- 10% (в общия случай) капаро от стойността на имота, които са платими от купувача към продавача преди придобиването на имота, посредством предварителен договор;

- 3% (отново в общия случай) комисионна към агенцията;

- нотариални такси, учредяване на договорна ипотека и 3% местен данък към Общината, в която закупувате имота. (Моля, да се има предвид, че 3% е среден данък в София и Варна, всяка община сама определя размера на местния данък. В интернет има калкулатори за нотариални такси, които биха Ви дали една приблизителна представа за нотариалните такси);

- разни административни такси за изваждане на документи, разглеждане на кредит и други, които също биха били около 500-600 лв.

Предвид гореизброеното – една приблизителна калкулация на предварителните разходи за малък апартамент от 50 000 евро:

- 10% капаро = 5000 евро

- 3% комисионна към брокер  = 1500 евро

- нотариални такси и местен данък (приблизително) = 2500 евро

- други такси за документи  = 250 евро

Общо: 9250 евро, които са приблизително 18 000 лв.

Това е сумата, която задължително трябва да имате преди придобиване на имота, т.е. преди изтеглянето на ипотечния кредит. Той се усвоява на база договорна ипотека, която се учредява в деня на изповядване на сделката за имота.

Предвид това, тази сума от 18 000 лв, в случая, може да изтеглите като потребителски кредит.

В интернет има много добри калкулатори, които да изчислят приблизителните лихвените проценти, които би Ви предложила банката и приблизителна стойност на вноската Ви. Така ще добиете добра представа колко може да си позволите и какъв вид имот да гледате.

За имот от 50 000 евро, приблизителната вноска по ипотечен кредит би била 430 лева, при 3,2% лихва + 200 лева за потребителския кредит, при 6,5% лихва. Тези вноски са на база 360 месеца максимум (в повечето банки) разсрочени вноски по ипотечния кредит и аналогично 120 месеца максимум за потребителския кредит.

Това прави средно калкулация от 630 лв. общо, за да се сдобиете с имот без начален капитал.

Моля, имайте предвид че банките финансират до 85% от стойността на имота. Тази стойност се определя от оценител, като има административна такса към оценителя от 120 лв за апартамент / 240 лв за къща.

Важно е да изберете хубав инвестиционен имот, за да получите добра оценка от оценителя. Тя трябва да бъде с минимум 15 % повече от продажната цена на собственика, за да не се налага да имате допълнително самоучастие.

Тоест, при жилище, което продавача е определил цена от 50 000 евро, което да купите без допълнителни средства, освен изброените за потребителски кредит, оценката от оценителя, не трябва да е по-малко от 57 500 евро за имота.

Важно е да се знае, че оценителят няма да включи обзавеждането в оценката си и сериозно се накланят везните, относно локацията на имота, състоянието, панел или тухла, както и дали е на първи или мансарден етаж. Може да направите предварителна консултация с оценител, за да Ви посъветва къде и какъв тип имот да търсите във Вашият град.

Адела Петрова
Адела Петрова Отговорен редактор
Новините днес