Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненада в бюджетна комисия: Прагът на кешовите плащания остава 10 хил. лв.

13 юли 2017, 17:33 часа • 7829 прочитания

Бюджетната комисия изненадващо запази прага на кешовите разплащания до 10 000 лева. Това стана при второто четене на Данъчноосигурителния процесуален кодекс.

Припомняме, че в сряда от ГЕРБ обявиха, че прагът ще бъде намален до 5 000 лева до началото на следващата година. Така те ревизираха собственото си предложение таванът за плащания в брой да е 1000 лв.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи в Народното събрание, че от партията на Бойко Борисов са чули критиките срещу предложението и правят ново такова - плащанията в брой да бъдат до 5000 лв от 1 януари 2018. През 2015 г. при втория кабинет "Борисов" финансовият министър Владислав Горанов предлагаше ограничение за плащане в брой до 5000 лв., вместо тогавашните 15 000 лв., но Народното събрание гласува 10 000 лв., колкото е и в момента.

От БСП, ДПС и някои представители на патриотичното обединение поискаха промяна да няма. При вота в комисията ГЕРБ подкрепи собственото си предложение, но гласовете не бяха достатъчни, защото опозицията и представител на патриотите гласуваха за запазването на статуктвото от 10 хил. лева лимит за кешово разплащане.

Окончателно чак при гласуването в зала ще стане ясно дали ще има ново ограничение на плащанията в брой.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес