Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Искров: В България има стабилност, инвеститорите го оценяват

06 декември 2013, 08:04 часа • 29054 прочитания

Говоренето за по-ниски лихви, за някакви магически пазарни индекси и т.н. води до въздържане от теглене на кредит и от потребление на като цяло. Това заявява пред в. "Преса" управителят на БНБ Иван Искров.

Това пряко влияе върху икономическата активност. Така че говоренето срещу банките не е никак безобидно, напротив – то е контрапродуктивно. То е все едно да тормозиш жена си и да очакваш тя да те посреща вечер с усмивка и с вкусно приготвено ястие, добави Искров. Той даде пример за негативни последици от популизма с еврозоната, където "колкото и да наливат пари, кредитният ръст е отрицателен". "Затова призивът ми е нека да бъдем внимателни при публичното говорене. Да, свободата на словото е демократична ценности, но тя включва и отговорност", категоричен е Искров.

За икономическия растеж, Искров каза, че за растежа догодина принос макар и малък биха имали потреблението, разходите на правителството и частните инвестиции. Единствено с негативен знак очакваме да бъде приносът на външно-търговския баланс. Растежът обаче няма да е висок.

Още няколко години според нашите прогнози, БВП няма да достигне своя потенциален обем, подчерта Иван Искров. Според него, за щастие икономиката ни се е оказала достатъчно конкурентна. Дори и през тази година, която е много тежка за еврозоната като наш основен партньор, имаме 8% по-голям ръст на износа през първите 9 месеца. Освен това нашите фирми като че ли са доста гъвкави и успяват да намират нови пазари, добави управителят на БНБ.

Попитан дали икономиката трупа негативи заради политическата нестабилност, Искров отговори, че, когато има политическа нестабилност и гражданите, и фирмите отлагат потреблението и инвестициите си. "Това пряко влияе на растежа и заетостта в негативен план. От друга страна, ако говорим конкретно за нашата ситуация, не бива да се слага знак на равенство между политическа нестабилност и наличието на протести. Според мен стабилност има и институциите работят, включително нашата, а този факт се оценява и от инвеститорите, най-вече във финансовия сектор", коментира Искров.

Работим с това правителство, както с всяко друго преди него. БНБ има ясен мандат и гарантирана независимост, както по законите в страната, така и от европейското законодателство, тъй като сме интегрална част от европейската система на централните банки, заяви още Иван Искров.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес