Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Хиновски: Седемте танкера с газ ще дадат сериозна глътка въздух, винаги може да имаме проблем с "Газпром"

03 август 2022, 08:06 часа • 2871 прочитания

Седемте танкера с газ биха дали сериозна глътка въздух като диверсификация на доставките от синьо гориво. Винаги може да имаме с проблеми с „Газпром“, но винаги трябва да имаме други източници на доставка на газ. За това настоя енергийният експерт Иван Хиновски пред bTV. 

Хиновски добави, че инфраструктурата за влизане на газ у нас е сериозен проблем.

По думите му трябва да направим всичко възможно да възстановим нормалните газови доставки от „Газпром“ поне в рамките на договора, който действа, но имаме и редица други възможности. 

Хиновски отбеляза, че ЕК не се справя с енергийната криза. Те не правят нищо за допълнителните доставки на газ. България би могла с Италия да договорят част от квотите на газ за италианската страна, да влязат и в България. Това може да го направи служебното правителство, защото не се изисква приемане на никакво законодателство, посочи той.

Ако се повиши цената на газа с 60%, с минимум 40% трябва да се повиши цената на топлинната енергия, предупреди Хиновски, чието лично мнение е, че ако се повиши цената на газа, през тази годината цената на топлинната енергия ще скочи с поне 20%.

Още: Иван Хиновски: Рекордната цена на тока е убийствена за индустрията

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес