Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИПИ: Трупаме дефицити, а може да не се случва

18 ноември 2015, 07:37 часа • 4635 прочитания

Политическата криза и честите смени на правителства са задминали икономическата криза по негативни ефекти върху публичните финанси.

За последните 3 години по консолидирания бюджет на държавата са натрупани дефицити на касова основа в размер на 7.4 млрд. лв. срещу 5.3 млрд. лв. дефицит за периода 2009 - 2012 г. Вместо да се подобрява, картината се влошава, като на фона на политическите трусове е развита явна пристрастеност към харченето с лека ръка. В същото време дълговете на държавните предприятия надхвърлят 9 млрд. лв. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), изготвен по повод на проектобюджета за 2016 г. и готвената актуализация на бюджета за тази година, информира в. "Сега".

Според ИПИ няма икономическа причина да се трупат дефицити и нов дълг, след като няма рецесия. Резултатът е ръст на разходите с 1.7 млрд. лв. по консолидирания бюджет за 2015 г. Сериозна част от допълнителните разходи идва от наддоговорени проекти по еврофондовете. Недопустимо е да се разбира постфактум за необходими допълнителни средства за 1 млрд. лв., коментира икономистът Георги Ганев.

Върху бюджет 2016 се очертават предварително поне 300 млн. лева разходи. От ИПИ изтъкнаха като рискови за бюджета предвидените 600 млн. лв. приходи от концесията на летище София, които може и да не постъпят реално, както и скритите дългове на държавните предприятия. Към деветмесечието на 2015 г. скритите дългове на сектор енергетика са 4.85 млрд. лв., като това е над половината от дълговете на държавните предприятия. По последни данни - към края на 2013 г., общите дългове на контролираните от държавата дружества са 9 млрд. лв.

Според ИПИ проектобюджетът за 2016 г. може лесно да излезе на нула, защото се доближава като разходи до одобрения бюджет за 2015 г. в първоначалния вариант, преди актуализацията и отпускането на дисциплината. От института предлагат предвиденото и неслучило се орязване на разходите за заплати в бюджетния сектор с 10% да се заложи за 2016 г. С 10% могат да се орежат и разходите за текуща издръжка. Сериозно редуциране на разходите може да има и от прехвърляне на 2% от сегашните 8% вноска за здраве към фонд извън НЗОК.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес