Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфлацията в Германия с лек ръст през януари

09 февруари 2023, 10:17 часа • 921 прочитания

Инфлацията в Германия се е повишила леко през януари и е стигнала до 8,7%, слагайки край на два месеца на спад, осигурен от намалелите цени на енергията, показват предварителни официални данни.

Показателят е нараснал само с 0,1% спрямо декември, но остава под пика си от 10,4%, достигнат през октомври. Противно на обичайното, федералната статистическа служба Дестатис не дава подробности за разпределението на увеличението на цените в различните сектори. 

Ръстът на хармонизирания ценови индекс, който служи като референтен за Европейската централна банка, се е забавил през януари - до 9,2% на годишна база, но остава доста над целевата инфлация от 2%, заложена от ЕЦБ в средносрочен план, цитирано от БТА.

ОЩЕ: Търговията ни с Германия отбеляза нов рекорд: 12 млрд. евро

Инфлацията в най-голямата икономика в еврозоната се стабилизира на високо ниво, след като миналата година цените достигнаха равнища, невиждани от 50-те години на миналия век. Задържането на инфлацията става благодарение на стабилизацията на цените на енергоносителите, след като Берлин направи нужното, за да си осигури мащабни доставки на втечнен природен газ.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес