Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономическият министър: При въвеждането на еврото ще има мерки за защита на потребителите

17 юни 2024, 14:18 часа • 10646 прочитания

Приемането на еврото в България ще бъде съпроводено с конкретни мерки за защита на потребителите. Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов на откриването на международната конференция на тема "Бъдещето на еврото и бъдещето на България в еврозоната?“

Мерките

Те ще включват изисквания на правилно преизчисляване на цените от лева в евро, двойно обозначаване на цените на стоките и услугите в евро и в лева. По думите му периодът на двойно обозначаване на цените ще започне един месец след датата на влизане в сила на Решението за приемане на еврото и ще приключи 12 месеца след датата на въвеждане на еврото.

Още: Икономист: Конвергентният доклад ще каже, че не сме готови за приемане на еврото

"Преходът от лев към евро следва да се осъществи плавно и информирано, за да може ползите от членството да се усетят от всички български граждани и предприятия“, добави той. Д-р Петков Николов посочи конкретни мерки, които имат за цел да гарантират, че процесът на въвеждане на еврото ще бъде прозрачен и справедлив за всички потребители.

По думите му Комисията за защита на потребителите ще следи за спазване задълженията на търговците за правилното преизчисляване и двойното обозначаване на цените. Той добави, че за да се осигури защита на потребителите са включени специфични мерки като наблюдение на търговските практики, проверки на цените и механизми за бързо реагиране при установяване на нарушения.

"След като България изпълни изискванията за присъединяване към Еврозоната, българският бизнес ще разполага с достатъчно време, за да се подготви за действителното преминаване на информационните, вътрешно-фирмените системи за управление на процесите и разплащателните системи“, увери министър Николов.

Още: Прогноза от БАН: Приемането на еврото ще се отложи за след 2025 г.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес