Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И британската инфлация се забави рязко

16 октомври 2024, 10:35 часа • 303 прочитания

Британската инфлация спадна с повече от очакваното през миналия месец, като отслабнаха и някои ключови показатели, следени от централната банка Bank of England. Това показват най-новите официални статистически данни, цитирани от Ройтерс.

1,7 на сто на годишна база 

Индексът на потребителските цени във Великобритания отслабна до 1,7 на сто през септември спрямо ниво от 2,2 на сто през август на годишна база. Така инфлацията във Великобритания достига до минимум от април 2021 г., съобщиха от Националната статистическа служба.

Още: След два месеца застой: Британската икономика отбеляза растеж през август

Проучване на Ройтерс сред икономисти установи средна прогноза за понижение на инфлацията до 1,9 на сто.

Основната инфлация, която не взема предвид цените на енергията, храните, алкохола и тютюна, спадна от 3,6 на сто, отбелязани през август, до 3,2 на сто.

"По-ниските цени на самолетните билети и бензина бяха най-значимата причина за понижението този месец. Те бяха частично компенсирани от увеличенията на цените на храните и безалкохолните напитки, като за първи път от началото на миналата година инфлацията при цените на храните се засили", каза главният икономист на британската статистика Грант Фицнър.

Отчитат се и признаци за по-слаб инфлационен натиск. Цените, начислявани от производителите за техните продукти, намаляха с 0,7 на сто през дванадесетте месеца до септември, което е най-големият подобен спад от октомври 2020 година.

Още: Постигната цел: Първа голяма европейска страна с инфлация от 2%

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес