Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ханке: Беше грешка, че БНБ поиска помощ от МВФ и ЕС

17 август 2014, 10:44 часа • 26730 прочитания

Преди случилото се с КТБ Българската народна банка имаше много добра репутация, най-вече заради валутния борд. За съжаление сега тази репутация е накърнена. За това допринесе фактът, че БНБ поиска помощ от МВФ и ЕС, което беше грешка. Това заяви американският финансов експерт Стив Ханке, който бе и съветник на президента Петър Стоянов, пред БНР. Ханке се смята за бащата на идеята за валутен борд у нас.

"Данните, за които знам, показват, че документацията е непълна. Одиторите дори не могат да приключат работата си в нормалните срокове, защото документите липсват. Изглежда, че в банката са се вкарвали като депозити пари на много държавни предприятия, след което са раздавани на хора, свързани със собствениците на банката или с политици. Очевидно е, заради лошата документация. Точно за това предупреждавах гуверньора на БНБ преди година", заяви Ханке по повод КТБ.

Той не е убеден, че фалитът на банката ще навреди на икономиката.

"Нямам категорично мнение, защото още не разполагаме с окончателния доклад на одиторите. Ако имах одита пред себе си, щях да съм по-конкретен. Но по принцип смятам, че обявяването на фалит е подходяща мярка в случая с тази банка. Това означава, че ще го отнесат собствениците на банката и онези, които са взели пари на заем от нея. Надявам се да има достатъчно останали активи, за да се плати на хората, които имат влогове в банката. Поне на онези с влогове до 100 000 евро", каза експертът.

По думите му президентът Плевнелиев е сгрешил като е предложил България да се присъедини към Европейския единен банков надзор.

"Зле е да се намесва ЕС, защото проблемът се политизира още повече. Де факто, президентът прави признание, че българите са некомпетентни сами да се справят с финансите си. На практика той заявява: „толкова сме некадърни, че БНБ не може да надзирава нашите банки и ни трябват европейски бюрократи от Брюксел, които да ни вършат работата“, каза още Ханке.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес