Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гвоздейков обяви как ще се реши проблема с техническите прегледи

08 август 2024, 15:49 часа • 1232 прочитания

Процентът на колите, които не успяват да минат годишен технически преглед, не е голям., но въпреки това ще приложим гъвкавост. Това каза служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти.

Разделяне на две

По думите му  безопасността на движението по пътищата ще се раздели на два основни приоритета. "Първият е пряка опасност, където попадат автомобили, имащи проблем със спирачната система, окачването, кормилната система. Това влияе пряко, защото е предпоставка за произшествие. Коли с такива забележки минават в категория опасни", обясни министърът.

Друг голям проблем са отработените газове на всеки автомобил. "Този проблем може да го дефинираме като непряка опасност, тъй като е свързан с опазването на околната среда. Спокойно тези автомобили могат да бъдат зачислени към друга категория и да им бъде даден по-дълъг срок до 30 дни. В този срок всеки един водач ще може да го отстрани“, посочи Гвоздейков. 

Още: Какво е нужно за преминаване на технически преглед

"Проблем и промени в изискванията няма. Ние свързахме всички пунктове и уреди към единна система. Казано с няколко думи – дигитализирахме процеса и накарахме системата за качество да работи. Това не е никакъв проблем, защото статистиката, която показахме, показва, че системата работи", подчерта транспортният министър.

Рязко скачат цените на техническите прегледи за автомобили

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес