Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гуверньорът на БНБ е категоричен - няма банки с проблеми в България

30 септември 2016, 09:00 часа • 2934 прочитания

Не оцветяваме резултатите от прегледа на качеството на активите (бел. ред. – т.нар. стрес тестове на банките в България). Външни одитори изследваха резултатите и казаха, че системата е стабилна. 18,9% е съотношението между базовия капитал и рисковите активи на банките в България. Резултатите бяха оценени и от международните пазари. Така гуверньорът на БНБ Димитър Радев коментира темата за състоянието на банковия сектор в България.

На директен въпрос относно двете банки, за които има препоръка да увеличат капиталовите си буфери – Първа инвестиционна банка и Инвестбанк, Радев отговори, че няма банка в България, която да попада под регулаторния минимум. Той напомни пред bTV, че става въпрос не само за Първа инвестиционна банка и Инвестбанк, но и за Търговска банка „Виктория”, като добави, че „Виктория” вече е вдигнала капиталовите си буфери. Повишаването на капиталовите буфери се прави, за да може съответната банка да издържи по-добре хипотетична бъдеща негативна макроситуация, уточни гуверньорът на БНБ. На питане дали може да има укриване на информация и съответно изкривяване на резултатите, Радев отговори, че процесът е бил много прозрачен и че БНБ е отговорила писмено на всички въпроси.

Радев отговори и на въпрос относно това дали е имало секретен доклад на БНБ с препоръки за Първа инвестиционна банка, който не е бил изпълнен. Докладът беше оповестен от „Биволъ”, като сайтът за разследваща журналистика подчерта, че инспекторите са открили преоценяване на активи и на изпълнение на кредити от ПИБ, като тези кредити са обвързани с фирми на големи български бизнесмени. Твърдението на „Биволъ” беше, че от 2012 година досега това положение едва ли се е променило. Гуверньорът призна, че е имало частично неизпълнение на препоръките на испекторите, но сега, към настоящия момент, актуалното състояние на банките в България е това, което са установили одиторите.

Банковият надзор е в много по-добро състояние сега, приключихме прегледа на активите на банките в България, имаме институционална рамка за действие във финансовия сектор, каза гуверньорът на БНБ. Според Радев управлението на резервите по времето на Иван Искров е било на добро ниво, но е имало проблеми с банковия надзор.

Имаме 180% покритие на лева чрез валутните ни резерви, каза още гуверньорът на БНБ. Според него е още рано да се говори за дати и мерки за влизане на България в еврозоната. Няма да станем по-бедни с влизането на еврозоната – категорично, посочи Димитър Радев. Всички знаем, че трябва да направим повече за производителността и доходите ни, добави той. Имаме третият най-нисък размер на дълг спрямо БВП в Европа, припомни гуверньорът на БНБ.

Като приоритет освен пътя към еврозоната, Димитър Радев посочи консолидация на банковия ни сектор – по-голям интерес от инвеститори, сливане на банки и появяване на по-големи банки. Очаквам да има новини в близките месеци по тази тема, каза той.

За финал Димитър Радев си пожела положителна оценка от страна на ЕС за банковия ни надзор.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес