Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Губим пари от ЕС заради поскъпването на строителните материали

25 януари 2022, 16:18 часа • 6451 прочитания

Изпълнението на проекти у нас, финансирани с пари от Европейския съюз, чиито договори вече са подписани, е поставено под въпрос заради поскъпването на строителните материали. За да бъдат изпълнени проектите ще бъде нужна индексация на плащанията по подписаните договори, за което ще са необходими 600 млн. лева от бюджета. Това посочи председателят на Контролния съвет на Камарата на строителите инж. Благой Козарев, предава БНР.

„Ако в момента се изпълняват проекти за 3 млрд. лева и средната тежест на строителните материали в тях е 50%, а поскъпването на материалите е между 38 и 40%, общото индексиране трябва да е около 600 млн. лв.“, казва Козарев.

По думите му, съществува опасност да не бъдат завършени редица български и европейски инфраструктурни проекти, като вече е била провеждана среща по темата с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов.

„Проектите са от целия обем на публичните възлагания, както общински проекти, така и всички проекти по оперативните програми, защото поскъпването на материалите се отразява и на по-малките, и на големите проекти”, казва Козарев.

Според него, има опасност страната ни да загуби европейски средства, както и да не успее да завърши проекти, финансирани от държавния бюджет, като тези за водните цикли в провинцията.

Строителните материали отчитат сериозно поскъпване от над 30% още през миналата година, като това засяга стоманата, дървения материал, пластмасата и други. С поскъпването на енергоносителите ситуацията става още по-неприятна.

Караджов се надява правителството да приложи методика, чрез която да индексира плащанията по договорите за строителни проекти. По думите му, България е единствената държава в Европа, която не е взела мерки за индексиране на плащания по вече сключени договори заради рязкото поскъпване на строителните материали. Методиката е представена пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като предстои да бъде представена и пред Министерство на финансите.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес