Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Губим инвестиции за 3 млрд. евро от спирането на "Южен поток"

06 декември 2014, 12:15 часа • 17568 прочитания

България губи от спирането на "Южен поток" инвестиции за 3 милиарда евро и приходите от транзита на 18 млрд. куб. м. газ годишно. Това каза в интервю за предаването "Вести в събота" шефът на Газпром Алексей Милер. 

Той допълни, че въпросът за спирането на газопровода "Южен поток" е напълно затворен. "Ако говорим за България, ситуацията за страната без съмнение не е лесна. Защо? На първо място тя не само губи печалби, но и понася преки загуби. В България няма да бъдат инвестирани около 3 млрд евро, няма да бъдат създадени 6000 работни места", изтъкна Милер. 

"България губи статута си на транзитна държава, а в момента през територията й преминават транзитно 18 млрд. куб. м. газ за Турция, Македония и Гърция. След реализацията на проекта за морски газопровод към Турция, тези пари ще преминават през Турция, а не през България", каза още ръководителят на Газпром. 

Милер коментира още в телевизионно интервю, че ролята на Украйна като транзитна страна на газ ще се сведе до нула при наличието на „Северен поток” и газопровод през Турция, предаде РИА Новости. 

На въпрос ще превърне ли съвкупността от „Северен поток” и новия маршрут за доставки през Турция украинския транзит в безсмислица и ще се откаже ли „Газпром” от Украйна като транзитна страна по принцип, Милер отговори: „Да. Фактически ролята на Украйна като транзитна страна ще бъде сведена до нула”. 

Той поясни, че Русия ще доставя на Украйна нужното за вътрешното потребление количество газ, а Европа ще получава гориво по алтернативни маршрути.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес