Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грандиозен скандал се заформя с още една оперативна програма, съдът се намеси

26 юни 2014, 18:00 часа • 40124 прочитания

Административният съд в София официално отмени подписаното решение за отмяна на класирането по процедура „Технологична модернизация в малки и средни предприятия”, която е част от Оперативна програма „Конкурентоспособност”.

Основание за решението е жалба на една от фирмите, участвали в процедурата. Като мотив от съда посочват, че главният директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” Ели Милушева е допуснала предварително изпълнение на решението си, с което одобрява списъка с финансирани проектни предложения и Оценителния доклад на Оценителната комисия по процедурата. Става въпрос за Решение № РД-16-694/23.05.2014 г. на Милушева.

От Административния съд уточняват, че Дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” може да обжалва в 7-дневен срок. Според информация на Actualno.com обаче, това означава до 30 юни, понеделник, тъй като се отчита и предварителното изпълнение на Решение № РД-16-694/23.05.2014 г.

Защо се стигна дотук?

От „ВСК Кентавър – ИЗ Динамика” ЕООД изпращат протестно отворено писмо заради решението на Милушева да спре „Технологична модернизация в малки и средни предприятия” до цялото правителство и конкретно до премиера Пламен Орешарски, до икономическия министър Драгомир Стойнев, до финансовия министър Петър Чобанов, до вицепремиерите Зинаида Златанова и Даниела Бонева.

В писмото „ВСК Кентавър – ИЗ Динамика” ЕООД директно обвинява правителството, че прикрива причината за решението на Милушева да прехвърли 97 млн. лева от „Технологична модернизация в малки и средни предприятия” към процедурата „Енергийна ефективност и зелена икономика”. Ето какво пише в писмото:

Към момента свободният ресурс по ОПК е в размер на около 30 милиона лева. С други думи, на практика не са налице средства, които да покриват бюджета на прекратената процедура за предоставяне на безвъзмездна помощ 2.1.14 „Технологична модернизация в малки и средни предприятия”. Причината за това е, че при обявяване на процедурата сте разчитали, че тези средства ще се осигурят от фазирането на схемата за изграждане на газовата връзка със Сърбия и от фазирането на схемата за изграждане на технологичен парк. След обявяване на процедурата за „Технологична модернизация в малки и средни предприятия” и докато тече периода за набиране на проекти са се случили две неща, които имат отражение върху бюджета:

1. Извършено е наддоговаряне по схемата за въвеждане на иновации, с което е изчерпан ресурса от фазирането на средствата по проекта за газовата връзка.

2. Ели Милушева не е предприела необходимите действия за фазирането на схемата за технологичния парк, от където ще се осигурят около 70 милиона лева.

В момента процедурата за предоставяне на безвъзмездна помощ BG161PO003-2.1.14 „Технологична модернизация в малки и средни предприятия” е прекратена и Ели Милушева обяви, че ще прехвърли бюджета за договаряне по схема за Енергийна ефективност. При тази ситуация, обаче не е възможно да се прехвърля ресурс, защото такъв на практика не е наличен”.

ВСК Кентавър – ИЗ Динамика” ЕООД посочва, че заради решението на Милушева 97 млн. лева ще трябва да се платят от държавния бюджет, след като съдът го отмени, а на първа инстанция това вече се случи. „Ако се реши наддоговаряне по схемата за енергийна ефективност, то ще е възможно само в рамките на посочените около 30 милиона лева и средствата от Технологичния парк ще бъдат загубени, предвид ограниченията за договаряне след 30 юни с оглед изискванията на Регламент 800/2008”, пише в писмото.

Голяма далавера?

Според информация на Actualno.com решението за спиране на парите по „Технологична модернизация в малки и средни предприятия” изобщо не е случайно. Източник на Actualno.com твърди, че г-жа Милушева е смесила лични интереси с обществени в случая в изгода на определена фирма, която е класирана повторно по процедура BG161PO003-1.1.07 „Внедряване на иновации в предприятията“ след ревизия на точкуването за изпълнение на критериите. Ревизията е направена, за да може компанията да влезе в границата, в която вече се дава финансиране.

Източникът на Actualno.com казва и, че г-жа Милушева не се е съобразила с мнението на отдел „Законодателство, вътрешен контрол и нередности” (ЗВКН) по жалби, внесени от консултанти, който не са успели да се вредят в процедурата „Технологична модернизация в малки и средни предприятия”. ЗВКН прави преоценка по жалбите и независимо, че след преоценката в почти 99% от случаите ЗВКН не потвърждава тезата на консултантите за нередности, Милушева публично твърди, че извършената в случая оценка на списъка с проектни предложения от Оценителната комисия е манипулирана.

Според данни на източника на Actualno.com за ОП „Конкурентоспособност” в момента на практика отговаря г-жа Мария Дивизиева. Нейното име нашумя скандално след случая със съдия Веселин Пенгезов. Според прокуратурата тя е замесена в обвинението срещу съдия Пенгезов за длъжностно присвояване по проекта за  изготвяне на софтуер за военните съдилища в София и Плевен. Според прокуратурата това е станало със знанието на Мария Дивизиева, която по това време е заместник-министър на държавната администрация и шеф на ОП "Административен капацитет" и е съветвала Пенгезов и Петков как да прикрият, че не са обявили обществена поръчка, а вместо това са раздавали пари на физически лица.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес