Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горивата ще поскъпнат, но само на нелегалните бензиностанции

03 октомври 2019, 18:30 часа • 2047 прочитания

Няма да има резки промени в цените на бензина и дизела поне до Нова година. "Намираме се в плавен ценови сезон и не очаквам сериозни повишения на нормалните бензиностанции до края на годината", каза пред журналисти Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

"Цените ще се качат само на местата, където се предлагат нерегламентирано петролни продукти. Нафта на 1.60-1.70 лв. за литър няма да има, в момента, в който задължителната по закон регистрация приключи", посочи Терзиев.

Условието сегашните нива на цените да се запазят, е да няма външни шокове, като случилото се в Саудитска Арабия. Средните цени на международните пазари на горива са стабилни, а цените у нас на едро дори са по-ниски, въпреки че в тях са включени акцизи, транспорт и логистика, складови разходи, военновременни запаси и т.н.

Българският пазар през септември се е движил една идея под най-добрите цени на международния пазар, подчерта Терзиев.

Промените в Закона за горивата

Петролната и газова асоциация разкритикува предложените за обществено обсъждане промени в закона за горивата.

"Има една група бизнесмени, които не искат отлагане и промени в закона, а искат изобщо да няма такъв закон. Те не искат да бъдат регистрирани и контролирани, искат да продават където поискат каквото поискат и да не се отчитат на никого", каза Валентин Златев, високопоставен кадър в надзорния съвет на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" и "ЛУКОЙЛ България".

"Няма как да приемем закон, който важи за едни, а не важи за други. Не разбирам защо министърът на икономиката внася законови промени, които практически отменят създадения от него закон и правят ситуацията още по-лоша, отколкото беше преди закона", обясни той и укори Караниколов се опитва да угоди на всички.

Настоящият закон е работещ и няма нужда от сериозни промени. Нещо повече – той е успял да ограничи сивия сектор при горивата, който е бил около 30%, а държавата е губила по 800 млн. лв. годишно от това. "Благодарение на закона, в момента този сив сектор вероятно е по-малък. Отчетените от министър Горанов допълнителни 300 млн. лв. приходи от горива са в резултат на този закон", посочи Златев, който е бивш председател на БПГА.

Той припомни препоръките на Европейската комисия България сериозно да подобри събираемостта на данъците, което ще се случи с въвеждането на правила и спазването им.

Един от големите проблеми в в предложените промени са т.нар. мобилни бензиностанции. Мобилните бензиностанции са едно от средствата за заобикаляне на закона, чрез тях се продават незаконните горива, които влизат в страната. В Европа този начин за зареждане е забранен от десетилетия, посочват от БПГА.

"Законопроектът връща нещата много назад. С изключването на цели сектори, които имат голямо потребление, с преместваемите обекти и др.", каза Терзиев. Според БПГА този законопроект категорично не бива да се приема.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес