Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горанов: Висшето образование се е откъснало от реалността

30 януари 2018, 11:36 часа • 2044 прочитания

Финансовият министър Владислав Горанов разкритикува системата на висшето образование у нас, като заяви, че тя напълно се е отдалечила от реалностите на икономиката. Това се случи по време на ежегодната среща на бизнеса с правителството.

Ще продължим политиката си за изпреварващо нарастване на минималните доходи. Тя може да бъде критикувана като нов данък върху производството, но се видя, че обратното разрушава пазара на труда и на него остават само хора без квалификация, заяви Горанов.

Различни теми на форума дискутират премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, управителят на БНБ Димитър Радев, анализаторът Иван Кръстев и др.

По думите на Горанов корупцията е предимно емоционална категория дотолкова, доколкото ако се превърне в реалност, трябва да е предмет на наказателно преследване. "И ако погледнем към данните от последните социологически изследвания, се вижда, че ние далеч не държим първото място - едно общество като българското, което постига един от най-високите ръстове на икономиката, няма как да е най-неуспешното от гледна точка на правилата", каза Горанов, цитиран от БГНЕС.

„Образованието е приоритет на страната, особено с инвестиции в средното образование като фактор за развитието на икономиката и бизнеса и липсата на кадри. Но големият проблем е висшето образование, чиято система е изградена консервативно и затворено и е отдалечена от реалностите на икономиката”, подчерта министърът.

"Грешният стимул за масовизация доведе до пълна деградация и до отблъскване на младите българи, които предпочитат да учат в чужди ВУЗ-ове. Добрата новина е, че тази тенденция малко по малко се обръща. Преди са се връщали у нас хора над 40 г., докато сега си идват млади хора във възрастовата граница 20-29 г.", допълни Горанов.

Какво още каза той и подробности от срещата на бизнеса с правителството прочетете ТУК.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес