Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям клиент на КТБ: Крие се всичко, с участието на финансовия министър

11 февруари 2015, 07:56 часа • 40544 прочитания

БНБ укрива информация и лъже относно аферата КТБ. Това твърди Вера Ахундова, лице на огранизацията КТБ Alive, която се бореше за оцеляването на банката. Ахундова е съпруга на прокуриста на „Рила Стил” Рауф Ахундов и според webcafe предприятието има 2 млн. долара депозит в КТБ. Самата Ахундова е била сътрудник на Шесто управление с псевдоним „Ана Хранова”.

В КТБ понастоящем има 300 млн. лева – в трезорите ѝ, но охраната дори не ги е прибрала на едно място. Отделно КТБ, която се управлява от министъра на финансите на практика, има набирателна сметка със знанието на финансовия министър. В нея има над 110 млн. лева – пари, които трябва да са на общини. Но има сума от около 40-45 млн. лева в тези над 110 млн. лева, които въобще не принадлежат на общини и е близко до ума да се досетиш, че тези пари са на хора, близки „до сценаристите на краха на банката”, категорична беше Ахундова пред bTV.

На квесторите е наредено максимално да съберат и върнат пари в КТБ, да се събират наказателни лихви по заеми, за да се наберат пари. Избирателно обаче се прекарват цесии и прихващания, като има много на държавни предприятия – „Топлофикация”, „Булгартрансгаз”, „Мини Марица Изток”, които са цеседенти, продължи Ахундова. Тези сделки обаче не са незаконни, заяви финансистът Емил Хърсев, който посочи, че в предстоящите съдебни дела това щяло да бъде изяснено, но ще минело много време.

Ахундова не пропусна и случая с управителя на „Банков надзор” на БНБ Нели Кордовска, за която се появи твърдение, че е изтеглила 64 хил. евро на 19 юни, след работно време (бел. ред. – информацията е за 17:10 часа), точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор. Аз лично мисля да съдя държавата в Страсбург заради цялото връщане на парите. Сега вървят обезценки на активи и никога няма да разберем какво точно става. Смятам, че капиталите от активите на КТБ ще се прехвърлят към фирми на ДПС, на Иво Прокопиев, категорична беше Ахундова.

Вероятно има някаква схема около КТБ, която е незаконна, но нищо не е ясно, обобщи и Хърсев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес