Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният редактор на OFFnews влезе в спор с АПИ и Лиляна Павлова заради Методи Бачев

01 декември 2016, 09:35 часа • 3710 прочитания

Работим само с официални документи. Разбирам, че на някои министри им е много удобно да говорят само пред удобни медии, но други си вършим работата. Така главният редактор на OFFnews Владимир Йончев коментира думи на регионалния министър Лиляна Павлова относно строежа на пътен възел „Плодовитово” и как свързваната с шефа на „Агромах” Методи Бачев „Пътища Пловдив” уж печели поръчката, но след репликата му за Бойко Борисов и кмета на Симитли поръчката отива при „ПСТ Груп”, която е свързвана по слухове с Делян Пеевски. Павлова коментира, че случаят е в стил „една жена ми каза”.

Според Йончев критериите за обществената поръчка са скандални – 50% от оценката е по най-ниска цена, 50% е по най-кратък период за строеж. На практика обаче 1 ден по-малко за строеж е по-ценен за крайната оценка, тъй като е виртуално равен на в пъти по-ниска цена, твърди журналистът. Освен това, по думите му, подкрепени с протоколи, АПИ се сеща да направи промяна в класирането над половин година по-късно. На 24 февруари победител е „Пътища Пловдив”, която обещава да построи пътния възел за 6 дни, а на 29 септември победител става „ПСТ Груп”, която ще извърши строежа за 45 дни, след като съставът на комисията, която поставя оценки, е променен – в него влизат двама нови служители, включително един на мястото на председателя. Промяната на победителя е заради открити нередности в работата на комисията.

От АПИ моментално отговориха. Юристът на Агенцията Благородна Йорданова беше категорична пред bTV, че в изнесената информация има неточности. Няма прекратени служебни отношения със заповед на АПИ на двама служители на Комисията, която оценява проектите, заяви Йорданова. Единият от служителите напуска, защото излиза в пенсия, добави юристът. Йорданова беше категорична, че има неразбиране на законовите норми за работата на комисията. Тя на практика повтори думите на Павлова, че има допълнителна процедура за избор на изпълнител.

Маргарита Попиванова, изпълнителен директор на „Пътища Пловдив”, също коментира темата. Тя е категорична, че нейната фирма може да се справи най-добре и отрече „Пътища Пловдив” да е свързана с Методи Бачев.

На снимката: Методи Бачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес