Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германското правителство реши да удължи работата на атомните централи

19 октомври 2022, 16:42 часа • 1327 прочитания

Правителството на Германия одобри днес план за отлагане на планираното постепенно спиране на ядрената енергетика в страната. Това се случва на фона на сериозните опасения, че може да се стигне до недостиг на електроенергия през зимата.

Всички атомни централи в Германия трябваше да бъдат затворени до края на тази година в съответствие с решение, което беше подкрепено от бившия канцлер Ангела Меркел и след това бе потвърдено от трите политически формации в сформираната миналата година управляващa коалиция. Става въпрос за Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Свободната демократическа партия (СвДП) и "Съюз 90"/"Зелени".

Но последиците от войната в Украйна и рязкото ограничаване на руските газови доставки принудиха най-голямата икономика в Европа да гарантира, че няма да се наложи въвеждането на "режим на тока", че индустриалните компании и другите фирми ще могат да работят при нормални условия и хората ще могат да отопляват домовете си през студените месеци.

На този фон възникна сериозен спор в управляващата коалиция в Германия - дали да бъде удължен срокът на експлоатация на трите действащи атомни електроцентрали в страната, пише ДПА, цитирана от БТА.

В понеделник германският канцлер Олаф Шолц взе "изпълнително решение", с което се позволява атомните централи да продължат да работят до 15 април 2023 г., отхвърляйки желанието на "Зелените", които са втората по големина партия в ръководенето от него коалиционно правителство.

Днешното решение на правителството трябва да бъде одобрено от парламента.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес