Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германска компания проявява интерес към "Бургаски корабостроителници"

07 февруари 2014, 18:10 часа • 38749 прочитания

Компанията P&S Project от Рощок има интерес да инвестира и да работи в бургаската корабостроителница, предаде БГНЕС.

Представителят на германците и директор на местния офис Радослав Вълчев е провел срещи с бургаски депутати от всички партии, които са поели ангажимент и да го срещнат с ресорните министри и с премиера Пламен Орешарски.

"Държавата трябва да си възстанови участието в завода, срещу задълженията, които има натрупани към нея", смята Радослав Вълчев. Според него, те са около 5 млн. лева и 13 млн. към банката-кредитор "Първа инвестиционна банка". Вълчев добави, че стотиците милиони, за които се говори като задължения, са издадени за банково гаранции за участие в обществени поръчки на свързани фирми. Тези гаранции са изтекли отдавна и не са престирани, поясни Вълчев.

Своята роля той обяснява като съдружник в P&S Project и съсобственик на клоновия офис в България. Съдружник е с Бойко Петров, немски гражданин, който представя като "силно име в корабостроенето" в Европа. "Желае да работи в България, вместо във Виетнам, Камбоджа и Индонезия, защото те си изпълняват поръчките там. Срамно е да се каже защо у нас, но за съжаление, ние все още сме евтина работна сила", каза още Радослав Вълчев.

Искаме държавата да влезе и да ни възложи управлението за срок не по-малко от 5 години, в които ние да си изпълняваме поръчките, добавя Вълчев и поясни, че средствата, които са необходими за ремонти на съществуващите съоръжения, не са чак толкова сериозни.

В оздравителния план на фирмата са посочени и плановете й за инвестиции. Прогнозите им сочат ръст на заетостта в предприятието може да нарасне до 900 души през 2019 година и 8 милиона евро увеличаване на печалбата.

P&S Project посочват, че заедно с норвежка корабостроителница, имат спечелен търг за строителство на океански риболовни траулери за над 1 млрд. евро. Във вторник в Бургас пристига и собственикът на фирмата Бойко Петров, който да се срещне със съкратените от предприятието работници и с областния управител Павел Маринов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес