Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Газпром" внесе 100 млн. евро в капитала на "Южен поток Транспорт"

15 септември 2014, 12:27 часа • 21449 прочитания

Руският енергиен гигант "Газпром" внесе 100 млн. евро в капитала на компанията South Stream Transport ("Южен поток Транспорт"). Това се казва в съобщение на холдингът, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Бордът на директорите на руския гигант одобри на 10 септември внасянето на сумата от 100 млн. евро.

Компанията South Stream Transport B.V. е съвместна международна фирма, създадена за проектирането, строителството и експлоатацията на морския газопровод, който ще мине по дъното на Черно море и ще свърже руския и българския бряг. 50% в нея се държат от "Газпром", а останалата част е разделена между италианската Eni S.p.A. (20%), германската Wintershall Holding GmbH и френската Électricité de France (EDF) (по 15%).

"Южен поток" е глобален инфраструктурен проект на "Газпром" за изграждането на газопровод с капацитет 63 млрд куб. м. Неговата цел е да диверсифицира маршрутите за доставка на руски природен газ за страните от Южна и Централна Европа, като се заобиколят транзитните държави.

Предвижда се в края на 2015 г. първите количества газ да потекат по тръбата. Очаква се газопроводът да започне да работи с пълен капацитет през 2018 г. Морският участък от газопровода се състои от четири тръби, дължината на всяка една от тях е над 930 км.

В България споровете около проекта са заради поправките в Закона за енергетиката, с които се иска да се въведе термина "морски газопровод"

След като стана ясно, че държава е продала 358 декара при Паша дере и "Южен поток България" има разрешително за строеж се появиха предположения и твърдения, че "морски газопровод" може да се превърне и отсечка на българска територия до първата разпределителна станция.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес