Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврото вече играе голяма роля в Хърватия

14 юни 2022, 17:50 часа • 5876 прочитания

Еврото играе голяма роля в търговията на Хърватия още преди да стане ясно по-рано през този месец, че страната получава зелена светлина за присъединяване към еврозоната.

Еврото доминира външната търговия на Хърватия със страните, които не са член на Европейския съюз, като употребата му нараства значително през последните няколко години. От 2018 година насам, над половината внос и над 2/3 от хърватския износ към трети страни (извън ЕС) се фактурира в евро, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Употребата на единната европейска валута в Хърватия е над средното за ЕС, когато говорим за търговия с трети страни.

През 2020 година, Хърватия е на второ място в ЕС по най-висок дял на търговията на стоки, фактурирани в евро. Нещо повече – делът на еврото във външната търговия на страната е далеч над обичайните нива за ЕС както при вноса, така и при износа.

През 2020 година еврото е било най-използваната валута при фактурирането на хърватския внос – дял от 56.8% спрямо едва 38.2% средно за ЕС. Следващата най-използвана валута е щатският долар – дял от 40.9%, спрямо средно 48.1% за ЕС. Останалите валути оформят 2.3% от вноса, спрямо 13.8% средно за ЕС.

Когато говорим за вноса на Хърватия, употребата на еврото е дори по-голяма – цели 71.9% от вноса от трети страни се фактурира в евро, спрямо едва 47.5% средно за ЕС. Следващата най-използвана валута е щатският долар – дял от 16.2% спрямо 29.4% средно за ЕС. Всички останали валути оформят 11.8% от вноса на Хърватия, спрямо дял от 23.2% за ЕС.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес