Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето с колко Централните банки повишават лихвените си проценти

07 ноември 2022, 09:40 часа • 3135 прочитания

САЩ, Австралия, Великобритания и Норвегия повишиха лихвените проценти миналата седмица, давайки пореден знак, че централните банки остават в режим на затягане на паричната политика, за да овладеят горещата инфлация достигнала десетилетни рекорди в различните краища на света, пише БТА.

Европейската централна банка също увеличи своя основен лихвен процент седмица по-рано. В България също се забелязва увеличение на ОЛП, макар че заради валутния борд у нас принципът на формиране на основния лихвен процент е различен от този на централните банки, водещи самостоятелна парична политика.

Среди държавите от Г-20 обаче има и такива, които към този момент или се въздържат от увеличение или дори обратното - намаляват основната лихва. Как точно се разпологат държавите в своеобразната лихвена стълбица?

САЩ 

Миналата сряда Управлението за федерален резерв на САЩ увеличи за четвърти пореден път нивото на основната лихва. Движението бе със 0,75%, което доведе лихвения процент в диапазона 3,75-4,00%. Това е най-рязкото увеличение на показателя за последните четиридесет години.

Анализатори и инвеститори очакваха с нетърпение пресконференцията на председателя на УФР Джером Пауъл, след появили се спекулации, че е възможно централната банка на САЩ да предприеме по-балансирана политика относно затягането на паричната си политика. Очакванията бяха породени от разпространен вътрешен документ, който сигнализира, че не всички в УФР смятат продължаването на "ястребовата" парична политика с такава скорост за удачно.

Надеждите на пазарните участници обаче не се оправдаха защото на пресконференцията Джером Пауъл каза, че е "много преждевременно" да се смята, че повишаването на лихвите ще спре.

Инфлацията в САЩ през септември намалява за трети пореден месец, след като през юни показателят отчете стойност от 9,1%, най-високата от над 40 години.

Следващото заседание на УФР е планирано за 13-14 декември.

Еврозоната

Европейската централна банка, която определя паричната политика на втората по обем резервна валута в света, също предприе увеличение на лихвите с 0,75%, достигайки до 2% по операциите за рефинансиране. Това се случи в края на предходната седмица.

Освен това от ЕЦБ сигнализираха и желание да започнат да намаляват своя баланс (т.е да продават закупени държавни облигации, като по този начин отнемат ликвидност от пазара). 

През седмицата президентът на ЕЦБ заяви, е все още има място за увеличаване на лихвените нива на фона на продължаващия инфлационен натиск. За октомври предварителните данни показват, че поскъпването на потребителските цени в еврозоната е достигнало рекордните 10,7% на годишна база в еврозоната.

Следващото заседание на ЕЦБ ще бъде на 15 декември.

Великобритания

Централната банка на Великобритания - "Банк ъв Ингланд" (Bank of England), бе третата банка, която миналата седмица предприе поредно увеличаване на лихвените нива. В четвъртък тя обяви, че основната лихва на Острова се увеличава също като в САЩ и еврозоната с 0,75% и по този начин достига 3%. Това бе най-голямото еднократно увеличение на показателя от 1989 г.

Увеличението дойде и със смразяващата прогноза, че Великобритания ще бъде изправена пред най-продължителната рецесия откакто се води статистика, като очакванията на икономистите в институцията са, че негативното развитие на националното стопанство ще продължи най-малко до 2024 г.

През септември инфлацията във Великобритания бе на 40-годишен връх от 10,1% при целево равнище от 2%. 

Следващото заседание на "Банк ъв Ингланд" е планирано на 15 декември.

Австралия

Австралийската централна банка (Reserve Bank of Australia – RBA) във вторник повиши основния си лихвен процент за седми пореден месец до деветгодишен връх от 2,85%. 

Банката увеличава за втори пореден път водещата си "кешова" лихва с четвърт процентен пункт, след като преди това 4 пъти я вдигна с по половин процентни пункта. В момента тя е на най-високото си равнище от май 2013 г. когато банката намали лихвения процент от 3% на 2,75%.

С предишното увеличение на лихвите от октомври в размер на 0,25% банката бе първата, която сигнализира намаляване на темпа на затягане на паричната политика. 

Инфлацията в страната за тримесечието приключило през септември възлиза на 7,3% и е най-високата от 32 години насам. 

Следващото заседание на Австралийската централна банка e планирано за 6 декември.

Норвегия

Норвегия, първата голяма развита икономика, която стартира цикъл на повишаване на лихвените проценти миналата година, забави темпото на затягане в четвъртък. По-рано тази седмица централната банка на страната (Norges Bank) повиши референтната си ставка с 25 базисни пункта до 2,50%, след като на предишните си три срещи я вдигаше с по 50 базисни пункта. 

От банката посочиха, че е вероятно да повишат лихвените нива отново през декември, но изтъкнаха, че пътят на политиката ще зависи от икономическата перспектива, която е "по-несигурна от нормалното".

Инфлацията в Норвегия на годишна база през септември беше 6,9%.

Следващата среща на банката, на която ще се разисква отново въпросът с основната лихва, е насрочена за 15 декември.

Япония и Турция

За разлика от всички изброени по-горе централни банки японската и турската към този момент не са предприели увеличаване на лихвените си проценти, макар това да се случва на фона на съвсем различни икономически и политическо обстоятелства.

От началото на 2016 г. Япония не е изменяла своя лихвен процент, когато той стана 0,1%. Страната дълго време провежда своята политика на парични улеснения и ниски лихви с цел да стимулира икономиката и да държи под контрол огромния държавен дълг.

Въпреки рекордната инфлация от 85,51% за октомври турската централна банка не само че не повишава лихвения си процент, но от лятото започна да го намалява от 14% до текущото и ниво от 10,5%. Всичко това води до продължаващо обезценяване на турската лира, която в момента се котира 18,60 за долар при курс от 9,70 преди година.

България

През октомври у нас за първи път от 2016 г. насам БНБ обяви лихвен процент различен от нула. Основният лихвен процент през десетия месец от годината бе 0,49%. От началото на този месец БНБ обяви, че ОЛП ще възлиза на 0,59%. Тъй като страната ни е във валутен борд и БНБ не определя самостоятелно лихвения процент, а го обявява на база сключените сделки през предходния месец на междубанковия паричен пазар и получената среднопретеглена лихва от индекса "Леония Плюс".

Основният лихвен процент у нас се използва ограничено от някои банки по отпуснатите кредити в лева. Широкото приложение на ОЛП е при формирането на законната лихва, която се начислява върху просрочени задължения. Тя е в размер на 10% плюс размера на ОЛП.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес