Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС започва дискусията за дизайна на електроенергийния пазар

23 януари 2023, 14:39 часа • 920 прочитания

Днес Европейската комисия започва обществена консултация относно реформата на структурата на пазара на електроенергия в Европейския съюз, за да защити по-добре потребителите от прекомерна нестабилност на цените, да подкрепи достъпа им до сигурна енергия от чисти източници и да направи пазара по-устойчив, съобщават от комисията.

Стартиралата днес консултация ще подпомогне работата на Комисията по законодателно предложение, което трябва да бъде представено през първото тримесечие на тази година. Консултацията ще продължи до 13 февруари и ще се фокусира върху четири основни области.

Една от тях е намаляване на зависимостта на сметките за електроенергия от краткосрочните цени на изкопаемите горива и насърчаване на внедряването на възобновяеми енергийни източници.

Друга област е подобряване на функционирането на пазара, за да се гарантира сигурността на доставките и пълното използване на алтернативите на газа, като съхранение и отговор на търсенето.

Сред областите, които попадат във фокуса на ЕС са подобряване на защитата и овластяването на потребителите и подобряване на прозрачността, надзора и почтеността на пазара.

От ЕК отчитат, че настоящата система осигурява ефективен, добре интегриран пазар в продължение на много години, позволявайки на ЕС да извлече икономически ползи от единния енергиен пазар, като гарантира сигурност на доставките и стимулира процеса на декарбонизация. Според комисията обаче системата демонстрира и някои недостатъци. В настоящата криза на високи и нестабилни цени на електроенергията икономическата тежест е прехвърлена върху крайните потребители. Следователно е необходима реформа, за да се предпазят по-добре домакинствата и предприятията от високите цени на енергията, да се увеличи устойчивостта и да се ускори преходът, заложен в Европейския зелен пакт и плана REPowerEU.

Гарантирането на директен достъп до достъпна чиста енергия за всички потребители ще изисква пазарни инструменти за постигане на по-стабилни цени и договори, основани на реалните разходи за производство на енергия. ОЩЕ: Въпреки зеления преход Германия е увеличила използването на въглища

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес