Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕРП-тата внасят становищата си в ДКЕВР до края на деня

12 май 2014, 15:15 часа • 10374 прочитания

До края на деня и трите енергоразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про, ще имат внесени в ДКЕВР становища по повод процедурата за отнемане на лицензите им. Днес бе последният срок за внасянето, припомня БНР.

Кремена Стоянова от ЧЕЗ обясни, че преговорите с Националната електрическа компания не са пред провал, каквито твърдения се появиха в медиите: Няма съществен напредък, но сме оптимисти, че резултатът е близко и ще бъде положителен. Продължаваме да считаме, че процедурата следва да бъде прекратена.

Йорг Золфернер от ЕVN съобщи, че до края на днешния ден дружеството ще внесе в енергийния регулатор становището си по производството за отнемане на лиценза му: Ние имаме нови доказателства. Имаме различни становища от различни институции, които са полезни за разбирането на ДКЕВР. Припомняме, че именно ЕВН поискаха отсрочка за внасянето на становището.

Стефан Абаджиев от ЕНЕРГО-ПРО коментира, че дружеството е изплатило над 46 милиона лева за зелена енергия и очаква НЕК да признае тези разходи: От самото начало ние водим преговори, но основният препъни камък за тези преговори е отказът Националната електрическа компания да признае, че тази сума съществува като дълг от страна на НЕК към нас. Ние, крайните снабдители, сме изкупували зелена енергия по силата на Закона за енергията от възобновяеми източници. Тя не ни е възстановена за един период.

ЕРП-тата и държавата са в лют спор за средства в размер на над 300 млн.лв., които дружествата дължат на НЕК. Заради това е възможно техните лицензи да бъдат отнети. От ДКЕВР все още не са обявили кога ще бъде следващото им открито заседание, на което би трябвало да вземе окончателното си решение за съдбата им.  

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес