Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕРП-тата не са се разплатили с НЕК, заяви Стойнев

26 март 2014, 10:42 часа • 188982 прочитания

До този момента няма плащания от ЕРП-тата към Националната електрическа компания. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде БГНЕС.

За иска от 1 млрд. лева на EVN, Стойнев, заяви, че не смята, че е сериозна заплаха и споровете се решават в съда. Той заяви, че не е имало намеса от негова страна в търговския спор между НЕК и ЕРП-тата.

"Когато в събота обявих за евентуалната заплаха за електроразпределителните дружества, относно отнемането на лиценза, два дни преди това те са имали среща с ДКЕВР и тя ги е уведомила за това тяхно намерение. Аз разбрах в петък вечерта и в събота го обявих, така че не е имало политическа намеса. В крайна сметка енергийната ни система е част от националната ни сигурност и за националната сигурност не трябва да се предприемат грешни решения, трябва да бъдем твърди и да отстояваме националните си интереси", категоричен е Стойнев.

Ако бъдат отнети лицензите на ЕРП-тата, дълговете им ще останат в системата, кой ще ги плати. Трябва да се намерят парите за дълговете на ЕРП-тата, тъй като според ДКЕВР те са били прихванати неправомерно. На база диалога тези пари трябва да бъдат върнати от електроразпределителните дружества. Къде са тези пари, може би ЕРП-тата трябва да кажат", каза икономическият министър.

Това е проблемът, че народът трябва да плати парите от дълговете на ЕРП-тата, а народът вече е платил тази цена, тоест още веднъж народът трябва да плати. Мнението ми е, че това решение е неправилно, заключи Стойнев.

Крайният срок за покриване на задълженията на ЧЕЗ изтича утре. ЕВН и Енерго Про имат време до петък да се разплатят с НЕК.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес