Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енерго-про: Никога не сме искали 40% поскъпване на тока

23 май 2013, 15:01 часа • 7295 прочитания

Енерго-про никога не е искало увеличение от 40% на цената на тока. Това пояснява в специално съобщение до Actualno.com ръководителят на отдел „Комуникации” в дружеството Дария Манева.

Според Енерго-про вчерашното изказване на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова не може да се тълкува като искане за поскъпване на електричеството с 40%.

„Ние нямаме право да искаме по свое усмотрение каквото и да било поскъпване на цената на тока - по силата на закона ние изпълняваме подробно регламентирана методика и подаваме заявление за нашите разходи, което отговаря на строги, проверяеми от ДКЕВР критерии. С други думи, цената на тока не е продукт на нашите желания, а на счетоводно-математическа методика, разработена от ДКЕВР”, се казва в съобщението.

От Енерго-про изрично уточняват, че в заявлението им за крайната цена на тока от 1 юли тази година е посочено поскъпване от 9,97%. А 40-те процента, за които Харитонова говори вчера, 22 май, пред Народното събрание, касаят исканията на всички дружества по веригата – производители, ВЕИ, енергоразпределителни дружества и т.н., т.е. това е сумарно обединение.

Изчисленията на Енерго-про показват също и че при всяка сметка от 100 лева, която краен клиент плаща за потребено електричество, само 7,63 лева отиват в дружеството. Останалите пари се разпределят като плащания към НЕК (за закупуване от енергия от производствени централи от микса – АЕЦ, ТЕЦ и т.н.), за пренос и достъп високо напрежение, за зелена енергия и когенерация плюс ДДС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес