Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експертен съвет към Горанов - да се откаже от идеята за акциите за масовата приватизация

21 януари 2019, 07:55 часа • 4146 прочитания

Препоръчвам на финансовия министър да се откаже от тази идея. Така проф. Христина Вучева коментира идеята на финансовото министерство да има опция държавата да поеме управлението на акциите от масовата приватизация – от хора, които не се интересуват от тези акции.

Според Вучева само приватизационните фондове са спечелили от масовата приватизация, но не и хората – те останали само с приказките и с боновите книжки.

Вучева обясни пред БНТ, че в момента има много хора с по 1-2 акция, за които се води статистика в Централния депозитар. Начисляват се минимални премии от съответното предприятие, но всъщност за да разбереш, че имаш дивидент и въобще акции, трябва да платиш такса за справка и тя ще е по-голяма от дивидента. Полза има само при окрупняване на акциите, категорична е Вучева. Именно такова окрупняване има като опция в концепцията на финансовото министерство.

Участието на един финансов пазар на акционер е от полза за него само ако разходите му са поне съразмерни с приходите. Държавата може да даде достъп до регистъра и да осигури връзка с Депозитара, за да може хората да си получат дивидента, каза Вучева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес