Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт за годишния отчет на клиентите на банките: Това е стъпка към внедряване на полицейщина

13 август 2019, 09:30 часа • 4463 прочитания

"Това е поредната стъпка към внедряване на полицейщина в банките, нещо на което самите банки се опитват да противодействат, тъй като не им е това работата. Но това е световната тенденция и в Европа в сигурността, които през последните 10 години се налагат непрекъснато." Това каза финансистът Емил Хърсев относно изискването клиентите на банките да се отчитат веднъж годишно, като част от промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Това е законодателна инициатива, водена от органите по сигурността. Според последните промени вече ще се изисква периодична актуализация на информацията за клиенти. Хипотезата е, че някои от сметките, по които няма голяма активно се използват за укриване на трети лица и банките да са нещо като филиал на полицейските части, поясни още Хърсев в интервю за bTV.

Припомняме, че става въпрос за промени, които обаче още не са минали на второ четене!

Той допълни, че стрес тестовете, проведени от Европейската централна банка (ЕЦБ) заради желанието на България да влезе в еврозоната, не са показали отклонения в българските банки и всяка една от тях покрива изискванията. Хърсев говори от гледна точка на това, че две от шестте проверени банки не издържаха екстремния сценарий. Става въпрос за Първа инвестиционна банка и "Инвестбанк" на Петя Славова, но Първа инвестиционна банка вече обяви, че към 30 юни е осигурила почти половината от искания допълнителен капиталов буфер съгласно екстремния сценарий на теста.

"Това е един сценарий, една хипотеза, една фикция, ако дойдат извънземните и паднат цените на недвижимостите в България с 40% какво ще стане. Българската банка е ужасно нещо, лошо е да кредитираш български фирми - това е стартовата постановка на ЕЦБ", обобщи Емил Хърсев.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес