Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт, обявил се срещу руския петрол, влиза в надзора на "Лукойл Нефтохим"

18 септември 2023, 17:36 часа • 2949 прочитания

Енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Бойко Ницов е спечелил конкурса на Министерството на енергетиката за представител на държавата в Надзорния съвет на рафинерията "Лукойл Нефтохим".

Това се вижда от официално съобщение, публикувано в сайта на ведомството. От него става ясно, че е имало двама кандидати, като Ницов изпреварва Васил Чакъров.

Още: "Лукойл" обещава да плаща данъци и да работи с неруски петрол пред Денков, Радев също се меси

Кой е Бойко Ницов?

Бойко Ницов работи като асоцииран старши сътрудник в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), където е работил по множество анализи за това, че рафинерията може да работи и без руски петрол.

Ницов има богат международен опит - включително е бил ръководител на екипа за развитие на газовата инфраструктура на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори на ЕС в Любляна, както и директор на програми в Евразийския център на Атлантическия съвет във Вашингтон, пише "Медиапул".

Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

Надзорникът до момента

Досега постът в надзора на "Лукойл Нефтохим" се заемаше Красимир Първанов, назначен през 2017 г. по предложение на "Обединени патриоти", които тогава бяха в управленската коалиция. Първанов е човекът, който в качеството си на шеф на НЕК беше подписал фаталния анекс №12 към договора за АЕЦ "Белене", който по-късно помогна на руската "Атомстройекспорт" да осъди страната ни за 1,2 млрд. лева, припомня "Дневник".

Още: Правителството подготвя прехода на "Лукойл“ към неруски петрол

След падането на кабинета "Борисов 3" е имало съобщения, че не е представял доклади как защитава държавния интерес и какви са производствените и финансовите резултати на компанията, въпреки че в продължение на години тя не отчиташе печалба в България и не плащаше данъци.

Още: Времето си върви, държавният представител в "Лукойл" мълчи: Констатация и от Денков

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес