Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Държавата не е събрала десетки милиони от бизнеса с горивата

22 януари 2018, 09:30 часа • 2828 прочитания

"Десетки милиони държавата не е събрала от бизнеса с горивата. Тези милиони ние с вас ги плащаме." Това заяви директорът на петролната и газова асоциация Андрей Делчев в коментар за нередности в работата на Българската акцизна централизирани информационна система (БАЦИС).

Делчев обясни, че системата е гръбнакът на дейността на митниците: "Ние сме далеч от политическото говорене, това за нас е бизнес проблем, за който започнахме да говорим за това преди 5 години."

Делчев каза, че става въпрос за ниска степен на защита на акцизни стоки, която дава възможност да се трият транзакции, влакови композиции, танкери, които липсват и не се повяват.

"Говори се за 300 души, които имат възможност да стигнат до системата, както и самата фирма, която поддържа системата", допълни директорът на петролната и газова асоциация в интервю за bTV.

"През 2013 година е приета системата, може да си спомним чие правителство беше на власт. Тогава ние алармирахме, че тя има пропуски. Стотици милиони се губят заради сивия сектор в петролния бизнес. ДАНС са констатирали, че влизането в системата не оставя следа и за това те не могат да направят разследване. Онзи, който е трябвало да се грижи за система, е директорът на Агенция "Митници". Това е престъпна безстопанственост, ако някой трябваше да бъде разследван, то това е той, защото е допуснал да бъде приета подобна система", обобщи Андрей Делчев.

Делчев допълни, че за проблема е сигнализирано до главния прокурор, Министерски съвет и до Европейската комисия.

Припомняме, че на 16 януари депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро съобщи, че "системата на митниците се манипулира. Според доклад на ДАНС и прокуратурата има предпоставки и данни, според които системата БАЦИС, която контролира рисковите и акцизните стоки, би могла да бъде манипулирана и то дистанционно. Над 300 000 транзакции могат да бъдат изтрити."

Той допълни, че са искали доклада в комисията в Народното събрание, но не са го получили. По думите му от 15 януари насам специализираната прокуратура, ГДБОП, и ДАНС са се засилили да работят. Според Димитров те са получили инструкции от главния прокурор Сотир Цацаров, че повече няма да им се налага да крият информации от прокуратурата, а ще ги представят такива, каквито са, защото до този момент нищо не е стигало до прокуратурата.

На 17 януари депутатът от ГЕРБ Валентин Николов от ГЕРБ съобщи на брифинг в Народното събрание, че докладът е по сигнал на Агенция "Митници" към ДАНС и прокуратурата и е представен на закрита комисия в предходния парламент.

Миналата година в Комисията за контрол на контрабандата е обсъждан този доклад. Установено е, че докладът завършва с девет констатации за слабостите в системата БАЦИС, но няма реални нарушения.

Министерство на финансите е предприело необходимите действия, увери Александър Иванов - член на бюджетната комисия в Народното събрание.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес