Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: АЕЦ "Белене" няма да се осъществи

19 декември 2019, 21:00 часа • 13406 прочитания

АЕЦ „Белене“ няма да се осъществи. Това каза за „Фокус“ Илиян Василев, анализатор и бивш посланик на България в Русия. Според него в момента, в който се опре до реалните пари, факта и осъзнаването, че правителството вкарва цунами в енергийния сектор, всичко ще се прекрати. Той е категоричен, че за да може да влезе проектът в експлоатация, някой трябва да даде гаранция. Няма да има финансиране, няма да има проект, просто страната ни загуби малко време и междувременно пропусна възможността да намери други решения за реализиране на реактора в чужбина, заяви анализаторът.

„Всичко, което виждате в момента е толкова непрофесионално и извън всякакви процедури за стратегически структуриране на проекти и за изчистване на интереса на отделните страни. Това, на което сме свидетели, е ПР. Ние сме още в етапа на ПР и когато се навлезе в реалната история, трябва първо да не ни обясняват, че имало 5 възможни инвеститора, след като няма такава случка. Инвеститорите могат да бъдат само руснаците и китайците. Корейската компания има външен интерес, а пък американците и французите не могат да бъдат назовавани като инвеститори, защото докарват оборудване. Това просто си е ПР от стремежа на правителството да представи проекта като глобално значим, т.е. балансиран, геополитически и по всякакъв друг начин“, допълни той.

Илиян Василев уточни, че този проект може да доведе до такава дестабилизация в енергетиката, че не само страната ще загуби тези 3 млрд., които е вложила в плащането на реактора, но ще загуби много повече от това, че енергийната система е извадена от баланс с форсиране, закриване на въглищни централи, потискане и репресиране на други алтернативи само и само да се въведе тази мощност, допълни анализаторът. Според него напъните за прекратяване на договорите с двете американски централи и убиването на ТЕЦ „Марица-2“ с отказ от инвестиции са в посока на гарантиране на пазарно място за АЕЦ „Белене“.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес