Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК намали драстично митата за произведените в Китай електромобили на "Тесла"

20 август 2024, 15:43 часа • 612 прочитания

Европейската комисия намали предложените от нея мита върху вноса в ЕС на моделите на "Тесла", произведени в Китай, предаде Ройтерс.

Комисията обаче, като цяло запазва наказателните мерки, които наложи през юли върху произведените в Китай електрически превозни средства.

ЕК публикува окончателни констатации от своето разследване, насочено към неправомерни субсидии от страна на Китай за някои автомобилни производители.

Още: ЕС смята да намали митата върху „китайските“ BMW и Volkswagen

Новото мито

Комисията определя ново намалено мито от 9 процента за внасяните в ЕС автомобили на "Тесла", произведени в Китай, докато първоначално през юли бе определила ставка в размер на 20,8 процента.

"Тесла" е поискала от ЕК преизчисляване на размера на митата въз основа на конкретните субсидии, които компанията е получила.

ЕК продължава да е на мнение, че китайското автомобилостроене се възползва от мащабни субсидии и предложи окончателни вносни мита до 36,3 процента. Числото е малко по-ниско от временно определеното през юли максимално мито за компании, които не са сътрудничили на разследването - 37,6 процента, пише БТА.

Още: Официално: ЕК обяви новите мита за китайски електромобили

Американският производител "Тесла" попадна сред компаниите, класифицирани като сътрудничещи на разследването на ЕК.

Комисията заяви, че е провела разследване, включително изпращане на екип до съоръженията на "Тесла" в Китай, за да провери какви субсидии е получила.

"Тесла" е получава по-малко субсидии от Китай в сравнение с китайските си конкуренти, които Брюксел е разследвал, посочи представител на ЕК.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес