Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК към България: Затегнете контрола на обществените поръчки

18 май 2016, 17:10 часа • 1407 прочитания

България е изпълнила само 1 от 5 препоръки, дадени ни от ЕС миналата година - тази за реформа на Закона за училищното образование. Днес Европейската комисия представи новите си препоръки за 2016 г. 

До края на 2015-та заради фалита на КТБ България трябваше да извърши независим анализ на качеството на активите в цялата банкова система. Тъй като срокът за стрес-теста не е спазен, Европейската поставя нов срок – до края на 2016. Остават и препоръките за преглед на портфейлите за пенсионните фондове и застрахователния сектор и преодоляване на риска от концентрация и експозициите към свързани лица.

Властите в София още не са подготвили реформа на правната уредба на несъстоятелността. Добавя се и ново искане – за затягане контрола на обществените поръчки.

Еврокомисарят с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева коментира препоръките.

"Комисията напомня, че у нас липсва доверие в основни обществени институции - най-вече съдебната система, и е време това да се промени. Реформата на публичната администрация се бави. Корупцията продължава да бъде често явление, което властите все още не успяват да изкоренят. Тези фактори подкопават доверието в държавата и отблъскват потенциални инвеститори. Нужни са решителни действия за промяна", заявява тя, цитирана от пресслужбата на Представителството на ЕК в България. 

Според Георгиева страната трябва да се съсредоточи повече върху облекчаването на административната тежест, а системата за обществени поръчки да стане по-ефективна.

"Електронната система за обществени поръчки засега дава само частични резултати. Недостатъците – липса на административен капацитет и слаби механизми за контрол, пречат на успешното усвояване на парите от Европейския съюз и влошават цялостната бизнес среда. Важно е това да се промени, за да може страната успешно да усвои 32-та милиарда лева европейски фондове за периода 2014 – 2020 г", допълва еврокомисарят.

По думите ѝ в сферите на образованието и здравеопазването има известен напредък, но реформите не бива да се отлагат. А работата по тях трябва да върви успоредно с финансовата стабилност.

"България трябва да подобри още събираемостта на данъците, да противодейства по-ефективно на сивия сектор и най-вече на практиките за укриване на социални осигуровки, както и да гарантира силен и независим финансов надзор", казва още Георгиева.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес