Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефектът от санкциите: На ден Русия губи по 500 млн. долара от газ и петрол

28 февруари 2023, 12:14 часа • 2510 прочитания

Изглежда, че западните санкции срещу Русия вече удрят сериозно по Москва. В сравнение с нивата отпреди нахлуването в Украйна, приходите на руската икономика от износ на нефт и газ са намалели с 500 млн. долара на дневна база, изчисляват анализаторите на Deutsche Bank.

Притокът на приходи от петрол, който възлизаше на 500-600 млн. долара дневно, спадна до 300 млн. на ден заедно с цените на руския "Уралс", който производителите на петрол продават с над 40% отстъпка от цената на сорта "Брент".

На фона на западните санкции, които включват ембарго от страна на ЕС и ценови тавани от блока и Г-7, цената на петрола с руски произход спадна с почти една трета. По данни на Министерството на финансите - средната цена на "Уралс" е паднала до 50 долара за барел през януари и декември, въпреки че през октомври е била 79,50 долара, а през летните месеци - над 80 долара.

Приходите от газ на руската икономика намаляха значително, гласи още анализът. Миналата година физическият обем на доставките за Европа спадна до най-ниското си ниво от края на 80-те години на миналия век - едва 500 млн. куб. м седмично от 2,5 млрд. куб. м преди това.

Сега Русия печели по 50 млн. долара на ден от износа на газ, докато за периода от август 2021 г. до август 2022 г. средната стойност е 300 млн. долара, според изчисленията на Deutsche Bank.

"Ерата на свръхдоходите на пазара на нефт и газ приключи за Русия", казва Янис Клуге - икономист в Германския институт за международни отношения и сигурност. "Това представлява заплаха за бюджета, който през миналата година имаше дефицит от 3,3 трилиона рубли, а през тази година се очертава да има дупка от 3 трилиона рубли.

В началото на 2023 г., по данни на руското Министерство на финансите, приходите от нефт и газ са намалели с 47% на годишна база, приходите от непетролни и газови дейности - с 28%, а месечният дефицит от почти 1,8 трилиона рубли е рекорден за януари през последните 25 години.

ОЩЕ: Bloomberg: Милиарди долари са блокирани в Русия след началото на войната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес