Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕБВР повиши прогнозата за ръст на българската икономика през тази година, но влоши очакванията за 2023 г.

29 септември 2022, 10:40 часа • 2062 прочитания

Българската икономика ще нарасне с 3% през тази година, но ще забави растежа през следващата 2023 година. Това става ясно от най-новата икономическа прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие Regional Economic Prospects, публикувана на сайта на институцията.

ЕБВР повишава прогнозата си за икономиката на България за тази година с 0.5 процентни пункта спрямо предходното издание на доклада от месец май, но в същото време драстично свива очакванията си за следващата 2023 година. Според институцията, брутният вътрешен продукт на страната ни ще нарасне с едва 1.5% през следващата година, което е понижаване на очакванията с 1.5 процентни пункта.

Прогнозата за ръст на БВП на България остава по-ниска от очакванията за икономически растеж в съседните Гърция и Румъния. За сравнение, ЕБВР прогнозира, че икономиката на Гърция ще нарасне с 5.2% през тази година и с 2.2% през следващата, а БВП на Румъния ще запише ръст от съответно 5.4% и 1.9%.

„Поради стабилното представяне през първата половина на годината растежът на БВП беше ревизиран нагоре за 2022 г. до 3 процента, но несигурността относно доставките на газ, отслабването на вътрешното и външното търсене на фона на висока инфлация и влошаване на доверието, както и политическата несигурност , може да се превърне скромен растеж от 1.5 процента през 2023 г., пише в доклада за България.

Като цяло ЕБВР очаква забавяне на икономическия растеж през следващата 2023 година във всички региони, в които оперира, основно поради свиването на доставките на газ от Русия и ускорената инфлация.

Още: Какво е БВП и как се изчислява?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес