Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата се готви за всички варианти по кризата с КТБ

29 септември 2014, 20:28 часа • 24540 прочитания

Към момента няма постигнато споразумение между държавата и инвеститорите, заявили желание към рекапитализирането на Корпоративна търговска банка (КТБ). Преговорите по въпроса текат от няколко седмици. Информацията съобщи bTV, позовавайки се на свои източници.

С проекта за актуализация на бюджета държавата дава картбланш за всички възможни сценарий за поставената под специален надзор банкова група.Повечето от тях струват пари. Най-евтиният вариант остава спасяването с пари на частни инвеститори.

Според финансисти обаче държавата се подготвя и за най-черния сценарий – национализация. Той ще струва до 6 млрд. лв. Икономистът Владимир Каролев коментира, че държавата може да се наложи да вложи между 4,3 и 4,4 млрд. лв., за да покрие всички депозити.

Според финансовото министерство е възможно оценката за състоянието на трезора да е готова в началото, а не в края на октомври. Съдбата на трезора ще стане ясна месец по-късно.

Същевременно, от финансовото министерство смятат, че не е изключено още през ноември да започне частично изплащане на депозитите в КТБ. Така или иначе, решение на кризата с трезора може да има едва след като е налице работещ парламент.

По-рано днес вложители в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) отново се събраха на национален протест пред сградата на Българска народна банка (БНБ) в София.

Недоволните имат две основни искания. Едното е управителят на централната Иван Искров да подаде оставка, а другото им искане е незабавно банката да бъде отворена и оздравена.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес