Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата реши да спре да евтанизира животни в Ямболско засега

19 юли 2018, 05:35 часа • 5501 прочитания

Отлагане на планираните действия за евтаназия на доказано заразените животни на 19 юли - това е първото от общо шест решения, които взе късно снощи Междуведомственият координационен щаб, създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животни.

Решението е факт, след като от МВР също снощи заявиха, че не трябва да има "и една крачка отстъпление". От 19 юли започваме да действаме по плана на БАБХ, обяви вътрешният министър Валентин Радев.

Припомняме, че в състава на щаба влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на ГД "Гранична полиция".

Освен решението да се спре с евтаназията, бяха взети следните други решения:

1. Засилване на контрола на движението на хора и преместването на животни и животински продукти от и към зоните с огнища на зараза.

2. Изчакване на резултати от изследване на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата.

3. Активна дейност по дезинфекция на 10-километровата зона около заразените зони.

4. Доставяне на допълнително оборудване за пропускателните пунктове на изходните и входните пътища към населените места.

Стана ясно и, че еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис ще даде днес брифинг специално за български журналисти по повод чумата по овцете и козите. Преди няколко дни той заяви, че умъртвяването на заразените животни е единственият начин за справяне с проблема и допълни, че Европейската комисия ще покрие 75% от разходите за компенсиране на собствениците. Съществува вероятност вирусът да е дошъл в България от Турция, затова Брюксел е изпратил писмо и до турските власти, за да се съгласуват по-нататъшните действия.

Експертна комисия от Главната дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" към Европейската комисия в момента е в България и проверява как властите се справят с кризата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес