Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата не може да помогне в частни спорове за неизкупен тютюн, заявиха от МЗХ

25 март 2014, 10:16 часа • 16528 прочитания

Случаите на неизкупен тютюн са частни и единични и държавата не може едностранно да се намеси в тях. Това заяви Георги Ралчев, държавен експерт в дирекция „Държавни помощи и регулации“ на земеделското министерство. Той коментира заплахите на тютюнопроизводители от Хасковско, че ще блокират пътища и ща палят тютюн, ако не бъде изкупена цялата им продукция, съобщава „Фокус”.

„Общо за страната мога да кажа, че изкупната кампания е приключила. Изкупени са сто процента от сортовите групи тютюн „Кабакулак“, „Виржиния“ и „Бърлей“. Отделни са случаите на неизкупена суровина от най-масовата сортова група, която е „Басми“, заяви Ралчев.

По думите му причините за тези отделни случаи са от частен характер. „Тютюнопроизводителите са в позиция сами да договарят условията по изкупуване на суровината си. И министерството като държавен орган в този сектор няма как едностранчиво да се произнася по такива казуси от частен характер, тоест няма как еднолично да вземем страна при такива спорове”, коментира още Ралчев.

Запознайте се с още по темата в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес