Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС почва от първия ден на новия парламент с КТБ

17 октомври 2014, 10:45 часа • 29947 прочитания

Още на 27 октомври, в деня на първото заседание на 43-тото Народно събрание, ДПС ще внесе специален законопроект заради Корпоративна търговска банка.

Според агенция ПИК законопроектът е дело на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Лютви Местан. Основният момент в него е искането да бъде наета международна одитна фирма, която да провери всичко в КТБ. Не е много ясно обаче защо за целта е нужен специален закон. В законопроекта е предвиден и механизъм за следене на паричните потоци, влизащи и излизащи от КТБ, особено по отношение на офшорките.

"Нека излезе веднъж завинаги цялата истина за КТБ - за всички кредити, обезпеченията към тях, има ли ги, няма ли ги. Трябва да се издирят и всички активи, придобити от собствениците с пари на вложителите, както и купеното имущество на банката - у нас и по света. Нека се види какво се е случвало преди затварянето на банката, както и след нейното затваряне - по време на квестурата. Да се установи и кои лица са се разпореждали с активи след запора на КТБ", коментират от ДПС.

Припомняме, че на 20 октомври трябва да излезе одитният доклад на квесторите, които правят вече четири месеца проверка на КТБ. Засега срещу собственика на банката Цветан Василев има обвинение за длъжностно присвояване на 206 млн. лева от банката.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес