Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доставчиците на "Карфур" се оплакват от бавене на плащания

17 април 2013, 18:22 часа • 12218 прочитания

Френската търговска верига „Карфур” (Carrefour), която се представлява у нас от гръцката компания "Маринопулос" (Marinopoulos Group), е спряла да плаща на своите доставчици в България.

Не е ясно какъв точно е размерът на просрочените плащания, но се предполага, че е в размер на до 30 млн. лева. Забавянето на разплащанията е около месец и половина, казват доставчици пред regal.bg.

Временните затруднения на веригата вероятно са заради балканската експанзия на франчайзинговата компанията "Маринопулос", собственик на правата на френската марка. Един от най-популярните слухове е, че затруднения има заради покупката на албанската верига Euromax от „Маринопулос”.

Плащанията се бавят от началото на годината, като през април компанията се е опитала да удължи срока на отложените плащания с анекси към договорите, а тези дни е започнала да отказва и вече потвърдени заявки за стока.

Първите индикации за финансови проблеми с гръцкия представител на френската марка са  започнали още през септември 2012 г., когато отделни банки са отказвали на търговци да застраховат плащанията им от "Карфур".

В България веригата е сред средно големите и има 18 магазина. По неофициална информация приходите й за миналата година са били около 250 млн. лева, което с добавените обекти означава месечен оборот от над 20 млн. лева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес