Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Иванов: КТБ не ни е канила да обучаваме служителите ѝ

04 декември 2015, 19:17 часа • 5356 прочитания

КТБ никога не ни покани да обучим персонала ѝ. По този начин служителите не биха разбрали какво става в критични ситуации и не биха подали сигнал. Това заяви бившият директор на финансовото разузнаване доцент Николай Иванов пред bTV.

Специалистът допълни, че банковите служители трябва да се обучават непрекъснато.

"Обменът на информация между финансовото разузнаване на различни държави е честа практика", каза доцентът. По думите му процесът е много по-лесен, защото информационният канал е директен. Иванов заяви, че не може да коментира дали такъв е бил случая и при разследването на Христо Бисеров, защото не е виждал документите по случая. Въпеки че не отказа да коментира дали нещо по случая е било „проспано” от българска страна, Иванов сподели, че има „доста трески за дялане” в българските служби.

Бившият директор на финансовото разузнаване припомни, че съществуват международни стандарти, които са отразени и в българското законодателство за т.нар. „политически изявени лица”, сред които попада и Бисеров. Това са хора на висши държавни длъжности, които попадат под рисково профилиране. По думите му трябва да се проявява повишена бдителност към тях, да се търсят и проверяват източноците на тяхното богатство. В случаи, че има неточности в информацията или съмнения за пране на пари, трябва да се докладва на финансовото разузнаване.

Доцентът подчерта, че това не означава, че финансовото разузнаване трябва да следи всички хора, които попадат в групата на „политически изявените лица”.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес